Dichters In de Lucht: Charlotte Van den Broeck [woe. 10 Febr., 12 en 16 uur, 2016-04]

DICHTERS IN DE LUCHT met Charlotte Van den Broeck * Herhaling: Anne Vegter, Fatena Al-Ghorra en Nisma Al-Aklouk, Patrick Conrad ** Aflevering nr. 44, 2016 (04),  woensdag 10 februari en woensdag 17 februari  (herhaling), om 1200 en 1600 uur i.s.m. Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  

Charlotte Van den Broeck
Charlotte Van den Broeck (foto EddyBonte)

NIEUW om 12 en 1600 uur: CHARLOTTE VAN DEN BROECK
 Poëzie Rendez-vous Poëziecentrum  25 maart 2015  

“Kameleon” is de debuutbundel van de jonge dichteres Charlotte Van den Broeck, die pas op twintigste gegrepen werd door de poëzie. In januari 2016 won er meteen de Herman de Coninck-debuutprijs mee.  Jong en vrouwelijk: Van den Broeck is op zoek naar identiteit, haar identiteit , een vrouwelijke identiteit. Een identiteit die bovendien continu in beweging is, vandaar de titel: Kameleon.
Op 25 maart 2015, stelde ze “Kameleon” uitvoerig voor ter gelegenheid van een Poëzie Rendez-vous  in het Poëziecentrum . Nadien stond ze Radio 68 een exclusief vraaggesprek toe en las ze speciaal voor Radio 68 een aantak extra  gedichten  voor.

RADIO 68 brengt u de hoogtepunten uit dit Rendez-Vous,  aangevuld met excerpten uit het exclusieve vraaggesprek en de drie gedichten die Van den Broeck exclusief voor radio 68 voorlas.

HERHALING 

1300 en 1700 uur ANNE VEGTER

AnneVegter PC 2015 DSC08476
Anne Vegter, Poëziecentrum, 18 nov. 2015, foto EddyBonte

 


Anne Vegter   (Nederland, 1958), is een proza-, toneel- en kinderboekenauteur, die ook grote faam geniet als dichter. In 2004 ontving ze de Anna Blaman-prijs voor haar hele oeuvre. In 2013 werd ze aangesteld als Dichter des Vaderlands. Tijdens het Poëzie Rendez-Vous  d.d. 18 november 2015 in Poëziecentrum, putte Vegter vooral uit recent, sterk geëngageerd werk als Dichter des Vaderlands. De aanslag op Charlie Hebdo, de terreurdaden in Parijs van enkele dagen ervoor, de vluchtelingenproblematiek en de bijhorende woordenschat, vormden de hoofdbrok van haar optreden. Voor haar recentste bundel, “Eiland berg gletsjer” (Querido, 2011), werd ze twee keer genomineerd (Beste Rotterdamse Boek 2011, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012) en ontving ze de Awater Poëzieprijs.
Radio 68 zendt alle gedichten uit die Vegter op het Rendez-Vous voorlas, alsook de hoogtepunten van de bijhorende commentaar. Het geheel is aangevuld met een EXCLUSIEF gesprek en twee gedichten die ze EXCLUSIEF voor Radio 68 voorlas.

1400 en 1800 uur

FATENA AL-GHORRA en NISMA AL-AKLOUK mett Karel Sergen

Fatena Al-Ghorra and NIsma AL-Aklouk lowres 7930
Fatena Al-Ghorra and Nisma Al-Aklouk (foto EddyBonte)

Fatena Al-Ghorra en Nisma Al-Aklouk zijn beiden afkomstig uit Gaza. Beiden ontvluchtten hun land en vonden een nieuw thuis in ons land. Beiden werden geholpen door PEN Vlaanderen, een organisatie die zich het lot van vervolgde schrijvers aantrekt.
Fatena Al-Ghorra was een nieuwsanker en een bekend politiek commentator in Gaza, maar nam in 2009 de wijk toen Hamas niet enkel de politiek maar ook de media overnam. Ze woont sindsdien in Antwerpen. Daarnaast is ze een groot dichteres: in 2014 verscheen de eerste vertaling van in het Nederlands, de magistrale bundel “Gods bedrog” (uitgeverij P.) die hoge ogen gooit in Nederland en Vlaanderen en aan een herdruk toe is.
Nisma Al-Ghorra is romanschrijfster.
Beide Palestijnse vrouwen waren (met Charles Ducal en Karel Sergen) te gast op de Palestinamiddag van Seniorama Leuven in september.
Fatena Al-Ghorrra’s bundel “Gods bedrog”  (uitgeverij P.) werd in het Poëziecentrum voorgesteld op 25 februari 2015.
Zij lezen voor in hun moedertaal, het Arabisch. Karel Sergen, bestuurslid van Pen Vlaanderen en zelf dichter, leest de vertaling in het Nederlands voor. Beiden stellen zichzelf voor in het Engels.

Missie PEN Vlaanderen http://penvlaanderen.be/
PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International (opgericht in 1921). Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur. De filosofie van PEN is toekomstgericht: door bruggen te slaan wil de organisatie een cultuur van vrede bevorderen, waardoor een gunstig creatief klimaat ontstaat voor volgende generaties.

 

1500 en 1900 uur

 PATRICK CONRAD Voorstelling van “As”

Patrick Conrad As A'pen 28Aug15 Foto EddyBonte 765
Patrick Conrad, voorstelling “As”, A’pen 28Aug15 Foto EddyBonte

Op 28 augustus 2015, werd in De Slegte Antiquariaat te Antwerpen één kilo poëzie voorgesteld, met name “As”, het verzameld werk van Patrick Conrad zoals uitgegeven door Poëziecentrum.

Radio 68 zendt de hoogtepunten van die avond uit: de toelichting bij deze uitgave door Poëziecentrum-directeur Carl Destryckere, een ode aan Conrad door Michael Vandebril (Vijf Poses),  Conrads “De as van Claus” gebracht door François Beukelaars en tot slot de dichter zelf met “Epiloog”.
WOrdt gevolgd door de b-kant van de LP “Gelukkig als in het bijzijn van een vrouw” (met Roland Van Campenhout)

De muziek wed gekozen volgens tips van de dichter: The Rolling Stones, Anthony and The Johnsons, Bryan Ferry, Buddy Guy, Roland.

 

EINDE OM 20 uur

POEZIECENTRUM logo

Dichters in de Lucht

Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.