Dichters in de Lucht * Eric De Preester: Worstelen met God * Zondag 18 december 08-1200 uur [2015-22]

Frederik De Preester leest Eric De Prrester foto © EddyBonte

DICHTERS IN DE LUCHT * Nieuw: Eric De Preester: Worstelen met God –  Exclusieve Radio 68-opname ** Herhaling: drie exclusieve opnamesessies  met Roel Richelieu Van Londersele, Peter Holvoet-Hanssen en Roger de Neef  **  Zondag 18 december 2016 van 0800 tot 1200 uur (herhaling) ** ** “Dichters in de Lucht” is een samenwerkingsverband van Radio 68 met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2016-22, uitzending 113]

HET VIERDE SEIZOEN
Op zondag 4 december, startte het vierde seizoen van Dichters in de Lucht.
Wat wijzigt er?
1 We zenden eerst uit op zondag (08-12 uur) en herhalen op woensdag (12-16 en 16-20 uur)
2  We brengen ook opnames van evenementen die niet van Poëziecentrum uitgaan en exclusieve voorleessessies bij dichters thuis. De gebruikelijke selectie uit het audio-archief van Poëziecentrum en de heruitzending van poëziemanifestaties georganiseerd door Poëziecentrum (boekvoorstellingen, Pöezie Rendez-Vous) bliven!

NIEUW: WORSTELEN MET GOD
In 1969 verscheen bij Uitgeverij VITA de poëziebundel “Worstelen met God” van de “Dichter zonder Naam”. Deze merkwaardige uitgave bestaat vooreerst uit een inleiding over het morele klimaat in het toenmalige Vlaanderen en verklaart tevens waarom de dichter anoniem wenst te blijven. Daarna volgen 23 gedichten, goed voor ruim dertig pagina’s, waarvan het titelgedicht de hoofdmoot vormt. Na enig speurwerk vonden we de anonymus: Eric De Preester, schrijver, dichter, drukker en de man achter uitgeverij VITA zelf. “Worstelen met God” is één van de weinige uitgesproken atheïstische en ronduit godslasterende gedichten uit Vlaanderen, tevens een hoogstpersoonlijke  getuigenis.
Eric De Preester overleed onverwacht in 2015. We vonden zijn zoon Frederik bereid om voor te lezen uit het werk van zijn vader, inz. de protestgedichten en atheïstische gedichten.

“Worstelen met God”  en het voorwoord tot de bundel, werden met toestemming van de dichter overgenomen op http://www.eddybonte.be/opinies/WorstelenmetGodAtheisme.cfm

HERHALING
Drie exclusieve opnamesessies die Radio 68 bij dichters thuis maakte:
Roel Richelieu Van Londersele: hij koos vooral maatschappelijk geëngageerde gedichten uit zijn verzamelbundel De Bruiden.
Peter Holvoet-Hanssen, voormalig Antwerps stadsdichter, leest eveneens voor uit een verzamelbundel: De reis naar InframundoRoger de Neef tenslotte, leest de volledige cyclus ‘De kleine chirurgie’, die handelt over het lot van de Noord-Amerikaanse Indianen.

De voorleessessies met Van Londersele, Holvoet-Hansen en De Neef worden afgewisseld met uittreksels uit de exclusieve interviews die Radio 68 van hen afnam en met muziek gekozen door de dichters zelf.
HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
R.R. Van Londersele 0800 1200 + 1600
Peter Holvoet-Hansen 0900 1300 + 1700
Roger de Neef 1000 1400 + 1800
Eric De Preester 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, met selecties uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 12 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.