Dichters in de Lucht: Fatena Al-Ghorra, Nisma Al-Aklouk met Karel Sergen, woe. 20 januari [2016-02]

Aflevering nr. 42, 2016 (02),  woensdag 20 januari (herhaling), om 1200 en 1600 uur i.s.m. Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  

NIEUW om 12 en 1600 uur: FATENA AL-GHORRA en NISMA AL-AKLOUK mett Karel Sergen

Fatena Al-Ghorra and NIsma AL-Aklouk lowres 7930
Fatena Al-Ghorra and Nisma Al-Aklouk (foto EddyBonte)

Fatena Al-Ghorra en Nisma Al-Aklouk zijn beiden afkomstig uit Gaza. Beiden ontvluchtten hun land en vonden een nieuw thuis in ons land. Beiden werden geholpen door PEN Vlaanderen, een organisatie die zich het lot van vervolgde schrijvers aantrekt.
Fatena Al-Ghorra was een nieuwsanker en een bekend politiek commentator in Gaza, maar nam in 2009 de wijk toen Hamas niet enkel de politiek maar ook de media overnam. Ze woont sindsdien in Antwerpen. Daarnaast is ze een groot dichteres: in 2014 verscheen de eerste vertaling van in het Nederlands, de magistrale bundel “Gods bedrog” (uitgeverij P.) die hoge ogen gooit in Nederland en Vlaanderen en aan een herdruk toe is.
Nisma Al-Ghorra is romanschrijfster.
Beide Palestijnse vrouwen waren (met Charles Ducal en Karel Sergen) te gast op de Palestinamiddag van Seniorama Leuven in september.
Fatena Al-Ghorrra’s bundel “Gods bedrog”  (uitgeverij P.) werd in het Poëziecentrum voorgesteld op 25 februari 2015.
Zij lezen voor in hun moedertaal, het Arabisch. Karel Sergen, bestuurslid van Pen Vlaanderen en zelf dichter, leest de vertaling in het Nederlands voor. Beiden stellen zichzelf voor in het Engels.

Missie PEN Vlaanderen http://penvlaanderen.be/
PEN Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van PEN International (opgericht in 1921). Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur. De filosofie van PEN is toekomstgericht: door bruggen te slaan wil de organisatie een cultuur van vrede bevorderen, waardoor een gunstig creatief klimaat ontstaat voor volgende generaties.

HERHALING

1300 en 1700 uur

PATRICK CONRAD Voorstelling van “As”

Patrick Conrad As A'pen 28Aug15 Foto EddyBonte 765
Patrick Conrad, voorstelling “As”, A’pen 28Aug15 Foto EddyBonte

Op 28 augustus 2015, werd in De Slegte Antiquariaat te Antwerpen één kilo poëzie voorgesteld, met name “As”, het verzameld werk van Patrick Conrad zoals uitgegeven door Poëziecentrum.

Radio 68 zendt de hoogtepunten van die avond uit: de toelichting bij deze uitgave door Poëziecentrum-directeur Carl Destryckere, een ode aan Conrad door Michael Vandebril (Vijf Poses),  Conrads “De as van Claus” gebracht door François Beukelaars en tot slot de dichter zelf met “Epiloog”.
WOrdt gevolgd door de b-kant van de LP “Gelukkig als in het bijzijn van een vrouw” (met Roland Van Campenhout)

De muziek wed gekozen volgens tips van de dichter: The Rolling Stones, Anthony and The Johnsons, Bryan Ferry, Buddy Guy, Roland.

1400 en 1800 uur: STIJN VRANKEN

Stijn Vranken in gesprek met Radio 68
Stijn Vranken in gesprek met Radio 68

Voorleessessie en voorstelling van de bundel “Maak plaats van mij”, Poëziecentrum, 24 september 2014

 

HOOGTEPUNTEN UIT DE VOORSTELLING * EXCLUSIEF GESPREK MET RADIO 68 ** EXCLUSIEVE VOORLEESSESSIE VOOR RADIO 68
Muziek gekozen door de dichter: Leonard Cohen, Jethro Tull, Roxy Music, The Kinks, The Mothers of Invention.

 

1500 en 19.600 uur

CAMPERT, DEELDER, GORTER met Henny Vrienten en Jan Decleir

Uit het archief van Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  koos Radio 68:

JAN CAMPERt 18 Dooden cd cover

Jan Campert, Remco Campert, Hennie Vrienten
“De achttien dooden” van Jan Campert, voorgelezen door Remco Campert, gevolgd door een compositie van Hennie Vrienten begeleid door het koor De Verwondering en het Mondriaan Kwartet  (uitg. Bezige Bij, 1995).

Jan Decleir leest  Herman Gorter: “Ik wilde ik kon u iets geven”

Eén van onze grootste acteurs leest één van onze grootste dichters. Vergeten we niet: “Mei” was een brok vernieuwende lyriek, maar bezong ook een nieuwe tijd.
(boek + cd, Lannoo 2005)

Jules A. Deelder
“Deelder Dubbelt J.A. Deelder drumt en leest” is een dubbel-cd. Op de cd “Deelder Drumt” horen we Deelder in hoofdzaak als drummer van de groep “Trio Me  Reet + 2”, maar het voorlezen kan hij natuurlijk niet laten. De band speelt, hoe kan het anders, jazz en fiftiesblues.  Op de cd “Deelder leest”, doet hij zijn gebruikelijke ding: verhalen vertellen op de hem gebruikelijke wijze. Live opgenomen in 1992,  label “Zoem”, s.d.
Radio 68 draait nummers die het meest aansluiten bij de sixties, de blues en enkele jazzlegendes. En de Stones zelf.
Tracks:  Rolling Stones:  Ruby Tuesday * Deelder:  Blue Monk * Stone-Age *, Monogedicht – No More Brew * De Negende – Gedicht voor Chet *

EINDE OM 20 uur

POEZIECENTRUM logo

Dichters in de Lucht

Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.