Dichters in de Lucht: Hadewijch * zondag 27 augustus 08-12u, woensdag 30 augustus 12-20u [2017-16]

LICHT OP HADEWIJCH ** Dichters in de Lucht, in samenwerking met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2016-16 ] zondag  27 augustus ** Herhaling: woensdag 30 augustus **

HADEWIJCH

Licht op Hadewijch
Diverse organisaties zetten in het voorjaar van 2017 een multidisciplinair festival op rond de middeleeuwse dichteres en mystica Hadewijch.  Op 4 mei presenteerde Poëziecentrum een poëzieavond met drie vrouwelijke dichters die zich lieten inspireren door het werk van Hadewijch: Charlotte Van den Broeck, Annemarie Estor en Fatena Al-Ghorra.  De zangeres Agnes de Graaff en de auteur-muzikant Elvis Peeters en zongen Hadewijch en Henric van Veldeke. Dichteres des Vaderlands Laurence Vielle verzorgde een gastoptreden. Veerle Fraeters en Sarah Menu van de Universiteit Antwerpen zorgden voor een academische omkadering.
Radio 68 zendt de hoogtepunten van deze Hadewijch-avond uit.

SIMON VINKENOOG: LIEFHEBBEN, ZIEN EN PROEVEN

Op 30 december 1966 neemt Simon Vinkenoog een langspeelplaat op die het midden houdt tussen poëzie, zang en filosofisch traktaat. Dat doet hij nota bene in het Tropisch Instituut in Nederland, begeleid door een groep jonge muzikanten die voor een esoterische, psychedelische sfeer zorgen  met behulp van toen ongewone  instrumenten zoals de sitar, de Indische fluit, tabla’s, bellen, enz.  Vinkenoog ontpopt zich als een waar hippiedichter, met teksten over lichamelijke bevrijding, genotsmiddelen, de zintuigen, liefde, spiritualiteit, de band tussen het Ik en het universum, en zo meer.  Een unicum in de literair-culturele geschiedenis van de Lage Landen.

Radio 68 zendt de langspeelplaat uit, aangevuld met muziek van The 13th Floor Elevators, Big Jim Sullivan, Clark-Hutchinson, The Jeff Beck Group en Crystal Jacqueline

PETER BORMANS leest voor uit eigen werk

Peter Bormans leest voor uit eigen werk Foto ©EddyBonte

Dr. Peter Bormans studeerde Germaanse Filologie aan de VUB (1967-1972), waar hij meewerkte aan het literaire studentenblad ‘Hand’. Hij ging daarna in de administratie werken, maar bleef een verwoed lezer, met name van poëzie. Bormans schreef enkele bundels die hij  in eigen beheer uitgaf in een beperkte oplage. Hij mijdt daarenboven het podium en officiële publicaties, zodat zijn poëzie eigenlijk onbekend is gebleven. Zijn bundels zijn vaak thematisch opgevat, bijv. ‘Vrouwen’ (over revolutionaire vrouwen), ‘Katholieke Gedichten’ en  ‘Duister  Licht en andere gedichten’.  Peter Bormans is een erudiet literatuurkenner, zoals blijkt uit zijn blog “inktspat.com” en zijn doctoraal proefschrift “Ik hoop dat ik stoor” over Jan G. Elburg  (uitg. KANTL, Gent, 2004).
Speciaal voor Radio 68, las Peter Bormans voor uit eigen werk. Dit programma bevat een eerste selectie.
Met muziek van Bob Dylan, Donovan, Serge Utgé-Royo, Larry Saunders, Ruthie Foster, Bert Janch, Leo Ferré, Jean-Roger Causimon en het Männer Rundfunkchor Leipzig.


HANNAH VAN BINSBERGEN (winnares VSB-Poëzieprijs 2017) & RUTH LASTERS (winnares Herman De Coninckprijs 2017)
Voor het Poëzie Rendez-Vous van 19 januari jl., nodigde Poëziecentrum twee genomineerden voor de VSB-poëzieprijs uit:  Hannah Van Binsbergen en Ruth Lasters.  Na een gesprek met journaliste en critica Sarah Vankersschaever , brachten beide dichteressen werk uit hun jongste bundel: Van Binsbergen las voor  uit ‘Kwaad Gesternte’ (waarmee ze effectief de VSB-poëzieprijs won) en Ruth Lasters  uit ‘Lichtmeters’ (die haar de Herman De Coninckprijs opleverde).
Nadien lazen beiden nog exclusief voor Radio 68 en Van Binsbergen licht exclusief haar communistische opvattingen toe. .
In deze uitzending van Dichters in de Lucht kan je luisteren naar de voorleessessie van het Poëzie Rendez-Vous en de exclusieve Radaio 68-opnames.

HET UITZENDROOSTER 2016-16

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Lasters, Van Binsbergen  0800  1200 + 1600
Peter Bormans 0900 1300 + 1700
Simon Vinkenoog 1967 1000 1400 + 1800
NIEUW: Hadewijch 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

EINDE OM 20 UUR 

Poeziecentrum logo
www.poeziecentrum.be

 

WELKOM

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  en Radio 68 verzorgen samen het poëzieprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.