Dichters in de Lucht: Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters: Poëzie Rendez-Vous Poëziecentrum * zondag 07 mei 08 tot 12 uur, Van Binsbergen en Lasters om 11 uur [2017-08]

Ruth Lasters © EddyBonte
Hannah van Binsbergen © EddyBonte

Hannah van Binsbergen en Ruth Lasters: Poëzie Rendez-Vous Poëziecentrum 18 januari 2017  **  zondag 07 mei 08 tot 12 uur, Van Binsbergen en Lasters om 11 uur + herhaling woensdag 10 mei 2017, 12 tot 20 uur (Van Binsbergen en Lasters om 15 en 19 uur)  ** HERHALING: JAN M. MEIER: Engelenspoor (exclusieve Radio 68-opname) ** Poëzie in het Paleis 1966 ** Roel Richelieu Van Londersele: Voordracht L.P. Boonprijs **  **  Dichters in de Lucht” is een samenwerkingsverband van Radio 68 met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2017-08, uitzending 153] 

 

HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
R.R. Van Londersele Boonprijs  0800 1200 + 1600
Poëzie in het Paleis (A-kant) 0900 1300 + 1700
Jan M. Meier: Engelenspoor 1000 1400 + 1800
Hannah Van Binsbergen en Ruth Lasters 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW  HANNAH VAN BINSBERGEN (winnares VSB-Poëzieprijs 2017) & RUTH LASTERS (winnares Herman De Coninckprijs 2017) 
Voor het Poëzie Rendez-Vous van 19 januari jl., nodigde Poëziecentrum twee genomineerden voor de VSB-poëzieprijs uit:  Hannah Van Binsbergen en Ruth Lasters.  Na een gesprek met journaliste en critica Sarah Vankersschaever , brachten beide dichteressen werk uit hun jongste bundel: Van Binsbergen las voor  uit ‘Kwaad Gesternte’ (waarmee ze effectief de VSB-poëzieprijs won) en Ruth Lasters  uit ‘Lichtmeters’ (die haar de Herman De Coninckprijs opleverde).
Nadien lazen beiden nog exclusief voor Radio 68 en Van Binsbergen licht exclusief haar communistische opvattingen toe. .
In deze uitzending van Dichters in de Lucht kan je luisteren naar de voorleessessie van het Poëzie Rendez-Vous en de exclusieve Radaio 68-opnames.

JAN M. MEIER: Engelenspoor

Nadat hij in 1972 bij Orion Desclée De Brouwer zijn debuutbundel “Figuratie” uitgaf en meteen de debuutprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen in ontvangst mocht nemen, verdween Jean-Marie Maes  (°1951) als dichter uit beeld. Na een stilte van 45 jaar, stelde hij in Poëziecentrum op 18 februari van dit jaar onder het pseudoniem Jan M. Meier zijn tweede bundel voor: “Engelenspoor” (uitgeverij P.). In “Engelenspoor” behandelt Maes op indringende wijze het verlies van een kind.
Zijn vriend en dichter-essayist Peter Theunynck leidde de bundel in, dochter  Laura Maes speelde klassieke gitaar.
Maes, ps. Meier,  was medeoprichter en redacteur van het tijdschrift Restant (1970-79) en redacteur van Yang. Hij publiceerde in diverse tijdschriften (bijv.  NVT, De Vlaamse Gids, Ons Erfdeel, Deus Ex Machina) en is een kenner van Ivo Michiels.
Radio 68 brengt de integrale voorleessessie van Jan M. Meier.

HERHALING
POEZIE IN HET PALEIS, 1966

Enkele maanden na Poëzie in Carré in A’dam, vond in september 1966 in Brussel een driedaags poëziefestival plaats: de eerste dag een forum en workshop, de tweede dag een happening en uiteindelijk een nooit geziene, en in wezen nooit echt herhaalde poëzieavond met het kruim van de Nederlandstalige   poëzie: jong en oud,  klassiek en experimenteel, Nederlanders en Vlamingen. Geheel in sixties-stijl, werd die avond in het deftige  Paleis voor Schone Kunsten  (nu Bozart) een daad van verzet, met dronken dichters die elkaar en ook wel het publiek uitscholden.  Dit gebeuren zou de inspiratiebron vormen voor de Nachten van de Poëzie. Van dit evenement verscheen de LP  “Poëzie in het Paleis”.
Radio 68 draait de A-kant, met bijdragen van de dichters Paul Snoek, Ben Cami , Pieter G. Buckinx, Herman  J. Claeys, Cees Buddingh’, Ivo Michiels , Hans Verhagen, Breyten, Louis Lehmann, Albert Bontridder , Gust Gils , Johnny The Selfkicker  en Ted Joans met een hommage aan André Breton.
MUZIEK uit 1966 met Armand, Miel Cools, Martine Bijl, The Liverpool Scene feat. Adrian Henri, The Animals, The Lovin’ Spoonful, The Mamas and The Papas, Ferre Grignard.

ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE: voordracht L.P. Boonprijs 1992

Roel Richelieu Van Londersele (°1952) debuteerde in “Koebel”, het literaire tijdschrift dat hij uitgaf van 1971 tot 1982. In 2003 werd hij de eerste Gentse stadsdichter. Zijn gedicht “Mats”, werd in 2010 door het publiek bekroond met de Herman de Coninckprijs en in 2012 kreeg hij de Melopeeprijs voor “Alzheimer”. Van Londersele werkt ook actief mee aan Poëziekrant. Hij verzamelde veertig jaar dichtkunst (1973-2013) in “De Bruiden”. EXTRA MUZIEK van James Carr, Matt Watts (op Starman Records, thanks to www.starmanrecords.com) en vooral van GORDON GILTRAP & PAUL WARD (new cd ‘The Last of England’, Angel Air Records, thanks to www.angelair.co.uk) .In 1992, ontving Roel Richelieu van Londersele de Louis Paul Boonprijs, een onderscheiding  die sinds 1974 door de Honest Arts Movement wordt uitgereikt  aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en zijn binding met de mens centraal stelt.
“Dichters in de Lucht” zendt de voordracht uit die Van Londersele gaf ter gelegenheid van de ontvangst van die prijs. Hij wordt op klassieke gitaar begeleid door Juan de Granero en op één  gedicht door contrabasspeler Paul Van Gysegem (die het jaar ervoor dezelfde prijs in de wacht sleepte).

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.