Dichters in de Lucht: Johnny The Selfkicker, de jaren ’60 * Woensdag 26 aug., 16 uur [2015-16]

NIEUW: Johnny The Selfkicker / Johnny Van Doorn: alle vinylopnames uit de jaren ’60 **
Woensdag 26 augustus, 16:00 uur

Eureka (LP)
Eureka (LP)

NIEUW 16: 00 Johnny The Selfkicker / Johnny Van Doorn: opnames uit de jaren ’60

De dubbel-cd “Oorlog en Pap” (Bondi, 2001) draagt een misleidende titel. Naast de digitale reproductie van de twee langspeelplaten “Oorlog en Pap” (Harlekijn Grammofoonplaten, 1980 en 1981), bevat deze uitgave ook alle ander op vinyl uitgebracht werk van Johnny Van Doorn en zijn alias Johnny The Selfkicker. Op cd 2, staan alle opnames uit de jaren zestig, met name “Eureka, het Ei  van Columbus” (Negram LP, 1969), “Dendermonde ‘63” (Poëzie in Carré, 1966)  en “De Nieuwe Mongool”,  “Colorful Tableau 125” en “I’m sItting In the Cosmos” (Poëzie in het Paleis, 1966).

Radio 68 draait de volledige cd met de opnames uit de jaren zestig, aangevuld met muziek van Kenny Burrell.

DICHTERS IN DE LUCHT is het poëzieprogramma van Radio 68 en Poëziecentrum www.poeziecentrum.be 

17:00 ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE  

Op 1 oktober 2014 hield de minitournee “Charles Ducal nodigt uit”, halt in het Poëziecentrum. De Dichter des Vaderlands werd er geflankeerd door Roel Richelieu Van Londersele , Els Moors en de Waalse dichter Antoine Wauters (1981).
In deze aflevering van Dichters in de Lucht, hoort u de gedichten die ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE die avond voorlas, gevolgd door  een exclusieve Radio 68-voorlessessie en dito interview n.a.v. de verschijning van “DE BRUIDEN”,   het verzameld werk   van Van Londersele. De muziek werd gekozen door de dichter.

 18:00  DELPHINE LECOMPTE: exclusieve voorleessessie

Delphine Lecompte en Eddy Bonte van Radio 68
Delphine Lecompte en Eddy Bonte van Radio 68

Dit programma startte in november 2013 met Delphine Lecompte: de Radio 68-selectie van de voorstelling van haar bundel “Schachten en Amuletten” in het Poëziecentrum, aangevuld met enkele gedichten van een exclusieve voorleessessie voor Radio 68 bij Delphine Lecompte thuis.
In deze aflevering van “Dichters in de lucht” hoort u voor het eerst alle gedichten, veertien in totaal, van de exclusieve Radio 68-voorleessessie bij Delphine Lecompte thuis op 27 mei 2013. We vullen aan met een paar excerpten uit de voorstelling van “Schachten en Amuletten”, met name de optredens van Peter Holvoet-Hanssen  en Delphine Lecompte zelf.
De muziekkeuze is die van de dichteres: Bob Dylan, Skip James, Son House en Cream

Dichters in de Lucht: Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.
Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be

 

 

 

19:00 JAN HANLO: Hoor, de merel 

 

Jan Hanlo cover Verzameld

Op deze opname uit 1990 (uitg. Tribe-cd), draagt Henk Batenburgh gedichten van Jan Hanlo voor  – met hier en daar wat percussiebegeleiding, achtergrond- en overgangsgeluid. Het is de expressieve voordracht van Batenburgh die primeert en dat is prima zo. Batenburgh, die in maart van dit jaar overleed op 65-jarige leeftijd, won in 1967 het AMVJ Cabaretconcours en doorliep daarna de Academie voor Kleinkunst. Nadien trad hij op met de groep “Poëzie Hardop” (bron: http://www.zwartekat.nl/nieuws/2015/04/02/overleden-henk-batenburgh).

Hanlo staat bekend om zijn ‘kleine’ gedichten: het bezingen van de jonge liefde, de dagelijkse dingen. De vreugde om het leven. Verwondering (…). Bij hem geen ‘zware’ thema’s, maar de poëzie van het groeiende gras. En de vogels. Zijn gedicht ‘De Mus’ (‘Tjielp tjielp – tjielp tjielp tjielp’) is alom gekend (…).In de poëzie van Hanlo komen meer dieren en vogels voor. In het lenteliefdesgedicht ‘ik noem je bloemen etc.’, is de eerste strofe: ‘ik noem je: bloemen / ik noem je: merel in de vroegte / ik noem je: mooi’ en zijn de vroege merels de boodschappers van het geluk. In het gedicht ‘Nieuwe merels’ brengt hun zingen het geluk mee. De merels staan hier voor jonge jongens. Er is ook nog een titelloos gedicht:
Hoor de merel
(De lieve moeder)
Ja ik luister
(Het lieve kind)

Bij Jan is er geen (of weinig) ‘innerlijke stem’, er is nauwelijks psychologie. Er is de wereld.
(Bron: https://sfcdt.wordpress.com/tag/janhanlo/

EINDE OM 20 UUR 

Poeziecentrum logo
www.poeziecentrum.be

 

Dichters in de Lucht: Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.
Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be

WELKOM

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  en Radio 68 verzorgen samen het poëzieprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.
Uitzendschema: ‘s woendags van 16 tot 20 uur.
Dichters in de Lucht bestaat uit één blok van vier uur. Om de twee weken, komt er een nieuw uur bij en valt het laatste uur af.

20:00 uur: EINDE

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.