Dichters in de Lucht: Marlene van Niekerk + 3 * woensdag 11 januari 2017, 12-20u [2017-1]

Stefaan Goossens en Marlene van Niekerk © Eddy Bonte

MARLENE VAN NIEKERK (deel 1) ** Herhaling: Eric De Preester: Worstelen met God –  Exclusieve Radio 68-opname  **  Exclusieve opnamesessies  met Peter Holvoet-Hanssen en Roger de Neef  **  woensdag 11 januari 2017, van 1200 tot 1600 en 1600 tot 2000  uur  ** ** “Dichters in de Lucht” is een samenwerkingsverband van Radio 68 met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2017-01 uitzending 120]

HET VIERDE SEIZOEN
Op zondag 4 december, startte het vierde seizoen van Dichters in de Lucht.
Wat wijzigt er?
1 We zenden eerst uit op zondag (08-12 uur) en herhalen op woensdag (12-16 en 16-20 uur)
2  We brengen ook opnames van evenementen die niet van Poëziecentrum uitgaan en exclusieve voorleessessies bij dichters thuis. De gebruikelijke selectie uit het audio-archief van Poëziecentrum en de heruitzending van poëziemanifestaties georganiseerd door Poëziecentrum (boekvoorstellingen, Pöezie Rendez-Vous) bliven!

NIEUW: MARLENE VAN NIEKERK (deel 1)
Het Poëzie Rendez-Vous van 21 september 2016 in het Poëziecentrum bracht ons niemand minder dan de internationaal gelauwerde Zuid-Afrikaanse critica, romanschrijfster en dichteres Marlene van Niekerk.  Omdat ze opgroeide middenin de natuur, behandelen veel gedichten de fauna en de flora, vaak als partiële klankpoëzie, wat een metaforische interpretatie echter niet uitsluit. Haar fragiele en ogenschijnlijk onschuldige observaties, maken inderdaad integraal deel uit van deze progressieve Afrikaanssprekende blanke, die met scepsis en argwaan over de evolutie in haar land dicht. Dat doet ze  soms expliciet, bijvoorbeeld met een hulde aan Mandela, soms onrechtstreeks via anekdotiek.
Marlene van Niekerk las voor in het Afrikaans, gevolgd door de Nederlandse vertaling gebracht door Stefaan Goossens.
Radio 68 brengt in deze uitzending een eerste selectie. MUZIEK van Johannes Kerkorrel, Dave Ball, The Incredible String Band, The Special AKA *
Dichters in de Lucht op zondag  01 januari, herhaling 08 januari  0800 tot 1200 uur + woensdag 4 zn 11 januari 12 tot 20 uur .

MIJN BLOG IN “DE WERELD MORGEN” http://www.eddybonte.be/podium-68/radio-68/blog-in-de-wereld-morgen/

HERHALING

WORSTELEN MET GOD

In 1969 verscheen bij Uitgeverij VITA de poëziebundel “Worstelen met God” van de “Dichter zonder Naam”. Deze merkwaardige uitgave bestaat vooreerst uit een inleiding over het morele klimaat in het toenmalige Vlaanderen en verklaart tevens waarom de dichter anoniem wenst te blijven. Daarna volgen 23 gedichten, goed voor ruim dertig pagina’s, waarvan het titelgedicht de hoofdmoot vormt. Na enig speurwerk vonden we de anonymus: Eric De Preester, schrijver, dichter, drukker en de man achter uitgeverij VITA zelf. “Worstelen met God” is één van de weinige uitgesproken atheïstische en ronduit godslasterende gedichten uit Vlaanderen, tevens een hoogstpersoonlijke  getuigenis.
Eric De Preester overleed onverwacht in 2015. We vonden zijn zoon Frederik bereid om voor te lezen uit het werk van zijn vader, inz. de protestgedichten en atheïstische gedichten.
“Worstelen met God”  en het voorwoord tot de bundel, werden met toestemming van de dichter overgenomen op http://www.eddybonte.be/opinies/WorstelenmetGodAtheisme.cfm
Mijn blog in De Wereld Morgen: http://community.dewereldmorgen.be/blog/eddybonte/2016/12/20/worstelen-met-god

EXCLUSIEVE opnamesessies die Radio 68 bij dichters thuis maakte:
Peter Holvoet-Hanssen, voormalig Antwerps stadsdichter, leest eveneens voor uit een verzamelbundel: De reis naar Inframundo.
Roger de Neef tenslotte, leest de volledige cyclus ‘De kleine chirurgie’, die handelt over het lot van de Noord-Amerikaanse Indianen.

De voorleessessies met   Holvoet-Hansen en De Neef worden afgewisseld met uittreksels uit de exclusieve interviews die Radio 68 van hen afnam en met muziek gekozen door de dichters zelf.
HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Peter Holvoet-Hansen 0800 1200 + 1600
Roger de Neef 0900 1300 + 1700
Eric De Preester 1000 1400 + 1800
Marlene van Niekerk 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, met selecties uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 12 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.