Dichters in de Lucht: Paul van Ostaijen en Louis De Meester, woe. 9 maart 12 en 16 uur [2016-06]

van ostaijen bedreigde stad

DICHTERS IN DE LUCHT met  Paul van Ostaijen en Louis De Meester  * Herhaling: Charles Ducal “Bewoond door iets groters” * Charlotte Van den Broeck * , Anne Vegter * Aflevering nr. 46, 2016 (06),  woensdag 09 maart  en woensdag 16 maart (herhaling), om 1200 en 1600 uur i.s.m. Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  

NIEUW om 12 en 1600 uur
PAUL VAN OSTAIJEN op muziek van LOUIS DE MEESTER

Louis de Meester (Roeselare 1904 – Gent 1987) is één van de opmerkelijkste Belgische kunstenaars van de 20ste eeuw. Hij  was o.a. an 1962 tot 1969 artistiek directeur van het Gentse Instituut voor Psychoakoestiek en Elektronische Muziek (IPEM) dat toen aan de BRT verbonden was. In 1979 wordt hem de Staatsprijs ter bekroning van een kunstenaarsloopbaan toegekend en in 1980 krijgt hij een eredoctoraat van de UGent. Door zijn open muzikale geest, door zijn steun aan de groep Spectra en aan een hele hoop jonge componisten waaronder Karel Goeyvaerts, vormt De Meester samen met zijn goede vriend Norbert Rosseau de overgang van de neo-romantische naar de modernistische generatie.  De Meesters belang voor de Belgische muziekscène is hoofdzakelijk gelegen in het gebruik van elektronica. (…) De samenwerking met theatermaker Frans Roggen zorgt dan weer voor een vruchtbare versmelting tussen tekst en elektronica. Dit onder andere in het scheppen van klankdecors bij gedichten van onder andere Paul van Ostayen (1962) en Sybren Polet (1964). Om deze vroege “soundscapes” te verwezenlijken verzamelt De Meester een gans klankarchief. Daarmee is hij één van de eersten die de nu alomtegenwoordige “samplingtechniek” ten volle benutte.
BRON: http://www.ugentmemorie.be/personen/de-meester-louis-1904-1987

RADIO 68 DRAAIT:
In het archief van het Poëziecentrum vonden we een cd met zes composities van De Meester op  teksten van Paul van Ostaijen, voorgelezen door Frans Roggen (‘Organon’ voorgelezen door door Paul De Vree). Radio 68 draait vijf van de zes stukken. Het programma is aangevuld met “Bert Schierbeek leest voor”  (Literaire Grammofoonplaat nr. 3 van De Bezige Bij en Phillips) en muziek van Matching Mole, Black Widow, Atomic Rooser, The Doors en The Faces.

HERHALING 

1300 en 1700 uur

CHARLES DUCAL  op muziek:  Bewoond door iets groters

Charles Ducal leest voor 02

Charles Ducal bundelde de veertien gedichten die hij als Dichter des Vaderlands schreef in de drietalige bundel “Bewoond door iets groters”, en vulde ze aan met een dik dozijn andere gedichten  uit die periode.  Je krijgt er ook nog eens en dvd en een cd bovenop en van die cd koos Radio 68 de vijf gedichten die op muziek zijn gezet door Jokke Schreurs , alsook een keuze uit de veertien andere die door Ducal zelf worden voorgelezen.

Een recensie van deze bundel vind je in Poëziekrant:  http://www.poeziecentrum.be/nieuws/po%C3%ABziekrant-201611400 en 1800 uur

CHARLOTTE VAN DEN BROECK  Poëzie Rendez-vous Poëziecentrum  25 maart 2015  

Charlotte VDBroeck DSC07076

“Kameleon” is de debuutbundel van de jonge dichteres Charlotte Van den Broeck, die pas op twintigste gegrepen werd door de poëzie. In januari 2016 won er meteen de Herman de Coninck-debuutprijs mee.  Jong en vrouwelijk: Van den Broeck is op zoek naar identiteit, haar identiteit , een vrouwelijke identiteit. Een identiteit die bovendien continu in beweging is, vandaar de titel: Kameleon.
Op 25 maart 2015, stelde ze “Kameleon” uitvoerig voor ter gelegenheid van een Poëzie Rendez-vous  in het Poëziecentrum . Nadien stond ze Radio 68 een exclusief vraaggesprek toe en las ze speciaal voor Radio 68 een aantak extra  gedichten  voor.

RADIO 68 brengt u de hoogtepunten uit dit Rendez-Vous,  aangevuld met excerpten uit het exclusieve vraaggesprek en de drie gedichten die Van den Broeck exclusief voor radio 68 voorlas.

 

 

1500 en 1900 uur

ANNE VEGTER 

AnneVegter PC 2015 DSC08476
Anne Vegter, Poëziecentrum, 18 nov. 2015, foto EddyBonte

Anne Vegter   (Nederland, 1958), is een proza-, toneel- en kinderboekenauteur, die ook grote faam geniet als dichter. In 2004 ontving ze de Anna Blaman-prijs voor haar hele oeuvre. In 2013 werd ze aangesteld als Dichter des Vaderlands. Tijdens het Poëzie Rendez-Vous  d.d. 18 november 2015 in Poëziecentrum, putte Vegter vooral uit recent, sterk geëngageerd werk als Dichter des Vaderlands. De aanslag op Charlie Hebdo, de terreurdaden in Parijs van enkele dagen ervoor, de vluchtelingenproblematiek en de bijhorende woordenschat, vormden de hoofdbrok van haar optreden. Voor haar recentste bundel, “Eiland berg gletsjer” (Querido, 2011), werd ze twee keer genomineerd (Beste Rotterdamse Boek 2011, Ida Gerhardt Poëzieprijs 2012) en ontving ze de Awater Poëzieprijs.
Radio 68 zendt alle gedichten uit die Vegter op het Rendez-Vous voorlas, alsook de hoogtepunten van de bijhorende commentaar. Het geheel is aangevuld met een EXCLUSIEF gesprek en twee gedichten die ze EXCLUSIEF voor Radio 68 voorlas.

 

 

 

 

EINDE OM 20 uur

POEZIECENTRUM logo

Dichters in de Lucht

Poëziecentrum en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.