Dichters in de Lucht: Peter Bormans * zondag 23 juli 08-12u, woensdag 26 juli 12-20u [2017-14]

PETER BORMANS leest voor uit eigen werk

Peter Bormans leest voor uit eigen werk Foto ©EddyBonte

Dr. Peter Bormans studeerde Germaanse Filologie aan de VUB (1967-1972), waar hij meewerkte aan het literaire studentenblad ‘Hand’. Hij ging daarna in de administratie werken, maar bleef een verwoed lezer, met name van poëzie. Bormans schreef enkele bundels die hij  in eigen beheer uitgaf in een beperkte oplage. Hij mijdt daarenboven het podium en officiële publicaties, zodat zijn poëzie eigenlijk onbekend is gebleven. Zijn bundels zijn vaak thematisch opgevat, bijv. ‘Vrouwen’ (over revolutionaire vrouwen), ‘Katholieke Gedichten’ en  ‘Duister  Licht en andere gedichten’.  Peter Bormans is een erudiet literatuurkenner, zoals blijkt uit zijn blog “inktspat.com” en zijn doctoraal proefschrift “Ik hoop dat ik stoor” over Jan G. Elburg  (uitg. KANTL, Gent, 2004).
Speciaal voor Radio 68, las Peter Bormans voor uit eigen werk. Dit programma bevat een eerste selectie.
Met muziek van Bob Dylan, Donovan, Serge Utgé-Royo, Larry Saunders, Ruthie Foster, Bert Janch, Leo Ferré, Jean-Roger Causimon en het Männer Rundfunkchor Leipzig.

Dichters in de Lucht, in samenwerking met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2016-14] Eerste uitzending zondag 23 juli, 08 tot 12 uur (Peter Bormans om 11 uur)  * Herhaling: woensdag 26 juli, 12 tot 20 uur (Peter Bormans om 15 en 19 uur)  * zondag  30 juli, 08 tot 12 uur (Peter Bormans  om 11 uur)  * woensdag  02 augustus, 12 tot 20 uur (Peter Bormans om 15 en 19 uur)

HET UITZENDROOSTER 2016-14

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Lies van Gasse  0800  1200 + 1600
Ramsey Nasr 0900 1300 + 1700
Breytenbach 1000 1400 + 1800
NIEUW: Peter Bormanq 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

BREYTEN BREYTENBACH: Mondmusiek

Breyten Breytenbach leest voor uit eigen werk
Breyten Breytenbach leest voor uit eigen werk

Op deze cd uit 2001, leest de Zuid-Afrikaan Breyten Breytenbach zestien gedichten voor uit eigen werk, een keuze uit vier decennia met een voorkeur voor de jaren zestig en zeventig, zoals “Die ysterkoei moet sweet” (1964), “Die herte se streke” (1970) of  “Oorblysels, uit die pelgrim se verse na ’n tijdelike” (1970). In het Afrikaans dus.  Breytenbachs zachte, melancholieke stem wordt ondersteund door een resem instrumenten: gitaar, klavieren en percussie natuurlijk, maar ook contrabas, accordeon, sitar en viool. Zeg maar gerust dat Breytenbach en al zijn muzikanten zestien nummers hebben gecomponeerd, zodat de overkoepelende titel, “Mondmusiek”, perfect op zijn plaats is. Deze productie bevat de voorkeur van de dichter voor het woordspel (het nonsensicale “:is klaps per gel te nar?”), zijn weinig opbeurende kijk op de mensheid (“Swart dood 138”), maar evengoed zijn mijmeringen over en ten gronde zijn liefde voor Afrika:  het epische“Bruin reisbrief” begint met het dubbelzinnige aanhef “liewe Afrikaner”.
Referentie:  Rhythm Records, Human & Rousseau, 2001, www.humanrousseau.com

Radio 68 draait de volledige cd, aangevuld met muziek van Johannes Kerkorrel

RAMSEY NASR & Corrie Van Binsbergen Band: Wonderbaarlijke Maand

Op deze cd, draagt de gewezen Dichter des Vaderlands voor uit eigen werk, begeleid door de Corrie Van Binsbergen Band, of beter: bands, want hier zijn drie verschillende trio’s aan het werk om Nasr te begeleiden. Een flink deel van de muziek werd gecomponeerd door diezelfde Van Binsbergen, een jonge gitariste (°1957)  van opleiding, maar we hebben ook recht op Duke Ellington, Alan Purves en Krysztof Penderecki.
Een donderend spektakel, met de voorlezing van Remco Camperts “Lamento” door Nasr & Campert als bonus. De opnames dateren van 2005 (Campert 2006), de uitgave als audioboek in de reeks Zoem van De Bezige Bij uit 2009.
Extra muziek en poëzie: Leon Rosselson, Ronald D. Laing, John Sinclair en Jim Morrison.

Lies Van Gasse presenteert “Wenteling”

Lies Van Gasse en Electric Sheep: Wenteling (picEddyBonte)
Lies Van Gasse en Electric Sheep: Wenteling (picEddyBonte)

Op 23 april 2013, stelde Lies Van Gasse in Poëziecentrum haar recentste bundel voor: “Wenteling”. Dichter-essayist Peter Theunynck leidde in met een grondige en verhelderende reeks beschouwingen over “Wentelingen” en Van Gasse als dichter en beeldend kunstenaar. Mededichter en zanger Reinout trad aan met een akoestische Nevenwerking: naar goede gewoonte vertolkten ze enkele gedichten die ze op muziek hadden gezet, o.a. uit “Wentelingen”.  Helen White voerde een performance op met de nieuwe bundel als uitgangspunt. Daarna was het de beurt aan Electric Sheep, de groep waarmee Van Gasse vaker optreedt. Ze trakteerden het publiek op voor poëzieavonden eerder ongewone interpretaties van Van Gasse. Tot slot, las de dichteres kort voor uit haar nieuwe werk.
Radio 68 bundelde de hoogtepunten uit deze voorstelling.    

 Dichters in de Lucht: Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 16 tot 20 uur op www.radio68.be

EINDE OM 20 UUR 

Poeziecentrum logo
www.poeziecentrum.be

 

WELKOM

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  en Radio 68 verzorgen samen het poëzieprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.