Dichters in de Lucht: Ramsey Nasr * zondag 25 juni 08-12u, woensdag 28 juni 12-20u [2017-12]

NIEUW: RAMSEY NASR & Corrie Van Binsbergen Band: Wonderbaarlijke Maand [2017-12 = 2015-12]
Op deze cd, draagt de gewezen Dichter des Vaderlands voor uit eigen werk, begeleid door de Corrie Van Binsbergen Band, of beter: bands, want hier zijn drie verschillende trio’s aan het werk om Nasr te begeleiden. Een flink deel van de muziek werd gecomponeerd door diezelfde Van Binsbergen, een jonge gitariste (°1957) van opleiding, maar we hebben ook recht op Duke Ellington, Alan Purves en Krysztof Penderecki.
Een donderend spektakel, met de voorlezing van Remco Camperts “Lamento” door Nasr & Campert als bonus. De opnames dateren van 2005 (Campert 2006), de uitgave als audioboek in de reeks Zoem van De Bezige Bij uit 2009.
Extra muziek en poëzie: Leon Rosselson, Ronald D. Laing, John Sinclair en Jim Morrison.
HET UITZENDROOSTER
Dichters in de Lucht | Zondag | Woensdag |
H.H. ter Balkt | 0800 | 1200 + 1600 |
Willem M. Roggeman | 0900 | 1300 + 1700 |
Lies Van Gasse | 1000 | 1400 + 1800 |
NIEUW: Ramsey Nasr | 1100 | 1500 + 1900 |
Einde | 1200 | 2000 |

Lies Van Gasse presenteert “Wenteling”
Op 23 april 2013, stelde Lies Van Gasse in Poëziecentrum haar recentste bundel voor: “Wenteling”. Dichter-essayist Peter Theunynck leidde in met een grondige en verhelderende reeks beschouwingen over “Wentelingen” en Van Gasse als dichter en beeldend kunstenaar. Mededichter en zanger Reinout trad aan met een akoestische Nevenwerking: naar goede gewoonte vertolkten ze enkele gedichten die ze op muziek hadden gezet, o.a. uit “Wentelingen”. Helen White voerde een performance op met de nieuwe bundel als uitgangspunt. Daarna was het de beurt aan Electric Sheep, de groep waarmee Van Gasse vaker optreedt. Ze trakteerden het publiek op voor poëzieavonden eerder ongewone interpretaties van Van Gasse. Tot slot, las de dichteres kort voor uit haar nieuwe werk.
Radio 68 bundelde de hoogtepunten uit deze voorstelling.
Willem M. Roggeman leest Blue Notebook

Guy Van Hoof over dit werk van Roggeman: “Deze bundel is dus een ode aan de jazzmuziek, of jazzmusici. Het zijn vaak dezelfde namen die je overal weer tegenkomt en die de geschiedenis van jazz hebben bepaald. Bekende namen defileren hier, die boven de anderen uitstaken of vernieuwend waren, die durfden en grenzen verlegden, al zijn er zo vele anderen die in het donkere landschap van de muziek niet wisten te overleven, niet sterk genoeg waren. Jazz heeft roots in de slavernij, de rassendiscriminatie in het Zuiden,vernedering en achteruitstelling, daarnaast waren er de kleine clubs en cafés waar muzikanten broederlijk tot in de vroege uurtjes speelden”. www.guyvanhoof.be
Radio 68 draait de volledige cd (2006, Ars Audio) waarop de dichter voorleest uit “Blue Notebook”. Muzikale ondersteuning door Paul van Gysegem,van wie een beeldhouwwerk op de hoes staat afgebeeld, nl. “Misterioso” naar Thelonious Monk.
Extra: enkele nummers van de cd “De hemelse wanklank”: gedichten van en door Lucebert, begeleid door Erik Vloermans.
Beide cd’s maken deel uit van het audio-archief van Poëziecentrum www.poeziecentrum.be
H.H. ter BALKT LEEST VOOR UIT EIGEN WERK: WIJ WAREN DAAR NIET TOEN WIJ DAAR WAREN

De Bezige Bij: “H.H. ter Balkt is een geliefd en gelauwerd dichter, die meteen vanaf zijn debuut Boerengedichten (1969) indruk maakte met zijn woeste, lyrische en beeldrijke poëzie over onze verbondenheid met het verleden, de eenling en de natuur. Ter Balkt horen voordragen is ronduit een belevenis. Door zijn karakteristieke, zware basstem krijgen zijn beelden, ideeën en associaties een magische bijklank, zoals indertijd bij Lucebert. Wij waren daar niet toen wij daar waren is een ruime selectie uit zowel oud als nieuw werk. De grootmeester aan het werk”.
De Morgen: “Ter Balkts poëzie laat je als lezer niet los, maar ze blijft ook de dichter zelf bepalen”, schreef De Morgen-resencent Paul Demets bij de publicatie van zijn verzameld werk bij De Bezige Bij. Want voor de dichter was een gedicht nooit af. Vaak hernam hij ouder werk, herschreef hij het. (…)
Om de merkwaardige vermenging van zelfrelativering en de grote ernst waarmee Ter Balkt de literaire traditie en de geschiedenis nieuw leven ingeblazen heeft in zijn eigenzinnige verzen. En om zijn niet-aflatende strijd tegen de bedreiging van de natuur, die bij hem een mythisch karakter heeft. (…) Hopelijk is de stem van deze dichter nog niet uitgewoed.”
De schrijver debuteerde als Habakuk II De Balker. Hij ontving in 1973 de Herman Gorterprijs voor ‘De gloeilampen / De varkens’. Later volgden onder meer de Constantijn Huygensprijs (1998) en de P.C. Hooftprijs (2003) voor zijn gehele oeuvre. Hij overleed op 9 maart 2015.

WELKOM
Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het poëzieprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.
Leave a comment