Dichters in de Lucht: Rembert De Smet en Karel Waeri * woensdag 25 janauri 2017, 12 tot 20 uur [2017-02]

NIEUW: Rembert  De Smet en de poëzie van Waeri ** Herhaling: MARLENE VAN NIEKERK (deel 1) ** Eric De Preester: Worstelen met God –  Exclusieve Radio 68-opname  **  Exclusieve opnamesessie met Roger de Neef  ** woensdag 25 januari 2017, van  1200  tot 20 uur ** “Dichters in de Lucht” is een samenwerkingsverband van Radio 68 met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2017-02, uitzending 124]

HET VIERDE SEIZOEN VAN “DICHTERS IN DE LUCHT”
Wat wijzigt er? 1 We zenden eerst uit op zondag (08-12 uur) en herhalen op woensdag (12-16 en 16-20 uur) * 2 We brengen ook opnames van evenementen die niet van Poëziecentrum uitgaan en exclusieve voorleessessies bij dichters thuis **

HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Roger de Neef 0800 1200 + 1600
Eric De Preester 0900 1300 + 1700
Marlene van Niekerk 1000 1400 + 1800
Rembert De Smet 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 NIEUW: REMBERT DE SMET & KAREL WAERI

Lees hier mijn blog in De Wereld Morgen: http://www.eddybonte.be/podium-68/radio-68/blog-in-de-wereld-morgen/

Karel Waeri  (Gen 1842 – 1898) 
Waeri is één van de belangrijkste Vlaamse volkszangers uit de negentiende eeuw en zijn invloed is zelfs tot op vandaag voelbaar: Walter De Buck nam Waeri in zijn reportoire op en nu is er dus de cd van Rembert De Smet, ex-Twee Belgen.
K
arel Waeri bleef steeds populair in Gent. Tientallen jaren na zijn dood nog, werden zijn liederen op allerhande socialistische manifestaties gezongen. Eind jaren 1960 kreeg hij er een nieuwe aanhang bij: op 19 juli 1970 organiseerde Walter de Buck tijdens de Gentse Feesten een Karel Waeri-avond in café Trefpunt. Aangepaste versies van Waeri’s liederen behoren ook vandaag nog tot De Bucks repertoire. Dezelfde De Buck beeldhouwde een 5,40 m hoge granieten zuil die in 1989 op het plein naast de Sint-Jacobskerk werd geplaatst.
(…) Daarnaast heeft Waeri een enorm gamma van politieke liederen nagelaten. Hiermee zat hij aanvankelijk in progressief-liberaal vaarwater en kan hij duidelijk worden gezien als de opvolger van Napoleon Destanberg. (…) Omstreeks het midden van 1880 keerde Waeri het liberalisme teleurgesteld de rug toe. Steeds meer voelde hij zich aangetrokken door de opkomende en snel sterker wordende socialistische beweging, geleid door Edward Anseele. Eedje  (…). Opvallend is de hoge tekstkwaliteit van talrijke liederen van Karel Waeri.
Bron: http://literairgent.be/lexicon/auteurs/waeri-karel/

Rembert De Smet
Gitarist en componist Rembert De Smet richtte samen met drummer Herman Celis in de jaren ’80 de Belgische new wave-band 2 Belgen op. Deze groep werd in 1993 ontbonden. Momenteel is Rembert De Smet actief met de flamenco-popgroep Está Loco en bij Feestooog waar hij de zang, gitaar en mandoline voor zijn rekening neemt. Voor “De poëzie van Waerie” (2016, eigen uitgave) koos hij meer literaire tot poëtisch aanvoelende teksten van de Gentse zanger. In de meeste gevallen schreef  De Smet er nieuw muziek of arrangementen voor.

HERHALING

NIEUW: MARLENE VAN NIEKERK (deel 1)

Het Poëzie Rendez-Vous van 21 september 2016 in het Poëziecentrum bracht ons niemand minder dan de internationaal gelauwerde Zuid-Afrikaanse critica, romanschrijfster en dichteres Marlene van Niekerk.  Omdat ze opgroeide middenin de natuur, behandelen veel gedichten de fauna en de flora, vaak als partiële klankpoëzie, wat een metaforische interpretatie echter niet uitsluit. Haar fragiele en ogenschijnlijk onschuldige observaties, maken inderdaad integraal deel uit van deze progressieve Afrikaanssprekende blanke, die met scepsis en argwaan over de evolutie in haar land dicht. Dat doet ze  soms expliciet, bijvoorbeeld met een hulde aan Mandela, soms onrechtstreeks via anekdotiek.
Marlene van Niekerk las voor in het Afrikaans, gevolgd door de Nederlandse vertaling gebracht door Stefaan Goossens.
Radio 68 brengt in deze uitzending een eerste selectie. MUZIEK van Johannes Kerkorrel, Dave Ball, The Incredible String Band, The Special AKA *
Dichters in de Lucht op zondag  01 januari, herhaling 08 januari  0800 tot 1200 uur.

MIJN BLOG IN “DE WERELD MORGEN” http://www.eddybonte.be/podium-68/radio-68/blog-in-de-wereld-morgen/

WORSTELEN MET GOD

In 1969 verscheen bij Uitgeverij VITA de poëziebundel “Worstelen met God” van de “Dichter zonder Naam”. Deze merkwaardige uitgave bestaat vooreerst uit een inleiding over het morele klimaat in het toenmalige Vlaanderen en verklaart tevens waarom de dichter anoniem wenst te blijven. Daarna volgen 23 gedichten, goed voor ruim dertig pagina’s, waarvan het titelgedicht de hoofdmoot vormt. Na enig speurwerk vonden we de anonymus: Eric De Preester, schrijver, dichter, drukker en de man achter uitgeverij VITA zelf. “Worstelen met God” is één van de weinige uitgesproken atheïstische en ronduit godslasterende gedichten uit Vlaanderen, tevens een hoogstpersoonlijke  getuigenis.
Eric De Preester overleed onverwacht in 2015. We vonden zijn zoon Frederik bereid om voor te lezen uit het werk van zijn vader, inz. de protestgedichten en atheïstische gedichten.
“Worstelen met God”  en het voorwoord tot de bundel, werden met toestemming van de dichter overgenomen op http://www.eddybonte.be/opinies/WorstelenmetGodAtheisme.cfm
Mijn blog in De Wereld Morgen: http://community.dewereldmorgen.be/blog/eddybonte/2016/12/20/worstelen-met-god

EXCLUSIEVE opnamesessie die Radio 68 bij dichters thuis maakte
Roger de Neef tenslotte, leest de volledige cyclus ‘De kleine chirurgie’, die handelt over het lot van de Noord-Amerikaanse Indianen. Afgewisseld met uittreksels uit de exclusieve interviews die Radio 68 van hen afnam en met muziek gekozen door de dichters zelf.


Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, met selecties uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 12 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.