Dichters in de Lucht *Simon Vinkenoog: Liefhebben (1967) * Zondag 06 augustus 08-12u, woensdag 09 augustus 12-20u [2017-15]

Dichters in de Lucht, in samenwerking met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2016-15 ] Eerste uitzending zondag 06 augustus ** Herhaling: woensdag 09, zondag 13, woensdag 16 augustus **

SIMON VINKENOOG: LIEFHEBBEN, ZIEN EN PROEVEN
Op 30 december 1966 neemt Simon Vinkenoog een langspeelplaat op die het midden houdt tussen poëzie, zang en filosofisch traktaat. Dat doet hij nota bene in het Tropisch Instituut in Nederland, begeleid door een groep jonge muzikanten die voor een esoterische, psychedelische sfeer zorgen  met behulp van toen ongewone  instrumenten zoals de sitar, de Indische fluit, tabla’s, bellen, enz.  Vinkenoog ontpopt zich als een waar hippiedichter, met teksten over lichamelijke bevrijding, genotsmiddelen, de zintuigen, liefde, spiritualiteit, de band tussen het Ik en het universum, en zo meer.  Een unicum in de literair-culturele geschiedenis van de Lage Landen.

Radio 68 zendt de langspeelplaat uit, aangevuld met muziek van The 13th Floor Elevators, Big Jim Sullivan, Clark-Hutchinson, The Jeff Beck Group en Crystal Jacqueline

PETER BORMANS leest voor uit eigen werk

Peter Bormans leest voor uit eigen werk Foto ©EddyBonte

Dr. Peter Bormans studeerde Germaanse Filologie aan de VUB (1967-1972), waar hij meewerkte aan het literaire studentenblad ‘Hand’. Hij ging daarna in de administratie werken, maar bleef een verwoed lezer, met name van poëzie. Bormans schreef enkele bundels die hij  in eigen beheer uitgaf in een beperkte oplage. Hij mijdt daarenboven het podium en officiële publicaties, zodat zijn poëzie eigenlijk onbekend is gebleven. Zijn bundels zijn vaak thematisch opgevat, bijv. ‘Vrouwen’ (over revolutionaire vrouwen), ‘Katholieke Gedichten’ en  ‘Duister  Licht en andere gedichten’.  Peter Bormans is een erudiet literatuurkenner, zoals blijkt uit zijn blog “inktspat.com” en zijn doctoraal proefschrift “Ik hoop dat ik stoor” over Jan G. Elburg  (uitg. KANTL, Gent, 2004).
Speciaal voor Radio 68, las Peter Bormans voor uit eigen werk. Dit programma bevat een eerste selectie.
Met muziek van Bob Dylan, Donovan, Serge Utgé-Royo, Larry Saunders, Ruthie Foster, Bert Janch, Leo Ferré, Jean-Roger Causimon en het Männer Rundfunkchor Leipzig.


HANNAH VAN BINSBERGEN (winnares VSB-Poëzieprijs 2017) & RUTH LASTERS (winnares Herman De Coninckprijs 2017) 

Voor het Poëzie Rendez-Vous van 19 januari jl., nodigde Poëziecentrum twee genomineerden voor de VSB-poëzieprijs uit:  Hannah Van Binsbergen en Ruth Lasters.  Na een gesprek met journaliste en critica Sarah Vankersschaever , brachten beide dichteressen werk uit hun jongste bundel: Van Binsbergen las voor  uit ‘Kwaad Gesternte’ (waarmee ze effectief de VSB-poëzieprijs won) en Ruth Lasters  uit ‘Lichtmeters’ (die haar de Herman De Coninckprijs opleverde).
Nadien lazen beiden nog exclusief voor Radio 68 en Van Binsbergen licht exclusief haar communistische opvattingen toe. .
In deze uitzending van Dichters in de Lucht kan je luisteren naar de voorleessessie van het Poëzie Rendez-Vous en de exclusieve Radaio 68-opnames.

JAN M. MEIER: Engelenspoor

Nadat hij in 1972 bij Orion Desclée De Brouwer zijn debuutbundel “Figuratie” uitgaf en meteen de debuutprijs van de Provincie Oost-Vlaanderen in ontvangst mocht nemen, verdween Jean-Marie Maes  (°1951) als dichter uit beeld. Na een stilte van 45 jaar, stelde hij in Poëziecentrum op 18 februari van dit jaar onder het pseudoniem Jan M. Meier zijn tweede bundel voor: “Engelenspoor” (uitgeverij P.). In “Engelenspoor” behandelt Maes op indringende wijze het verlies van een kind.
Zijn vriend en dichter-essayist Peter Theunynck leidde de bundel in, dochter  Laura Maes speelde klassieke gitaar.
Maes, ps. Meier, was medeoprichter en redacteur van het tijdschrift Restant (1970-79) en redacteur van Yang. Hij publiceerde in diverse tijdschriften (bijv.  NVT, De Vlaamse Gids, Ons Erfdeel, Deus Ex Machina) en is een kenner van Ivo Michiels.
Radio 68 brengt de integrale voorleessessie van Jan M. Meier.

HET UITZENDROOSTER 2016-15

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Jan M. Meijer Engelenspoor  0800  1200 + 1600
Lasters, Van Binsbergen 0900 1300 + 1700
Peter Bormans 1000 1400 + 1800
NIEUW: Simon Vinkenoog 1967 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

EINDE OM 20 UUR 

Poeziecentrum logo
www.poeziecentrum.be

 

WELKOM

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  en Radio 68 verzorgen samen het poëzieprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, waarin je afwisselend een selectie hoort uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod.

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.