Dicters in de Lucht: Roel Richelieu Van Londersele Voordracht L.P. Boonprijs ** zondag 12 maart 08 tot 12 uur, Van Londersele om 11 uur [2017-05]

Roel Richelieu Van Londersele foto © EddyBonte

NIEUW: Roel Richelieu Van Londersele Voordracht L.P. Boonprijs  **  zondag 12 maart 08 tot 12 uur, Van Londersele om 11 uur + woensdag 15 maart, 12 tot 20 uur, Van Londersele om 15 en 19 uur  **  Herhaling: Stefaan Van den Bremt: Krabbengang ** Peter Holvoet-Hanssen & Luiz Márquez: Canto de Primavera  Exclusieve opname van Radio 68 ** Rembert  De Smet (R.I.P.) en de poëzie van Waeri ** Dichters in de Lucht” is een samenwerkingsverband van Radio 68 met Poëziecentrum www.poeziecentrum.be  [2017-05, uitzending 137]

HET UITZENDROOSTER

Dichters in de Lucht Zondag Woensdag
Rembert De Smet  0800  1200
Holvoet-Hanssen Primavera 0900 1300 + 1700
Stefaan Van den Bremt 1000 1400 + 1800
R.R. Van Londersele Boonprijs 1100 1500 + 1900
 Einde 1200 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW: ROEL RICHELIEU VAN LONDERSELE: voordracht L.P. Boonprijs 1992

Roel Richelieu Van Londersele en Eddy Bonte van Radio 68

In 1992, ontving Roel Richelieu van Londersele de Louis Paul Boonprijs, een onderscheiding  die sinds 1974 door de Honest Arts Movement wordt uitgereikt  aan een kunstenaar die uitblinkt in maatschappelijke betrokkenheid en zijn binding met de mens centraal stelt.
“Dichters in de Lucht” zendt de voordracht uit die Van Londersele gaf ter gelegenheid van de ontvangst van die prijs. Hij wordt op klassieke gitaar begeleid door Juan de Granero en op één  gedicht door contrabasspeler Paul Van Gysegem (die het jaar ervoor dezelfde prijs in de wacht sleepte).

Roel Richelieu Van Londersele (°1952) debuteerde in “Koebel”, het literaire tijdschrift dat hij uitgaf van 1971 tot 1982. In 2003 werd hij de eerste Gentse stadsdichter. Zijn gedicht “Mats”, werd in 2010 door het publiek bekroond met de Herman de Coninckprijs en in 2012 kreeg hij de Melopeeprijs voor “Alzheimer”. Van Londersele werkt ook actief mee aan Poëziekrant. Hij verzamelde veertig jaar dichtkunst (1973-2013) in “De Bruiden”. EXTRA MUZIEK van James Carr, Matt Watts (op Starman Records, thanks to www.starmanrecords.com) en vooral van GORDON GILTRAP & PAUL WARD (new cd ‘The Last of England’, Angel Air Records, thanks to www.angelair.co.uk) .

STEFAAN van DEN BREMT: KRABBENGANG 

Foto © EddyBonte

Op 12 oktober 2016 werd in Poëziecentrum “Krabbengang”  (uitg. P.) van Stefaan van Den Bremt voorgesteld, een bloemlezing uit  alle 17 bundels  van de auteur die samen 48 jaar dichterschap overbruggen.  Prof. Dr. Dirk De Geest ging in gesprek met de auteur over de inspiratie, de evolutie en de specifieke kenmerken van diens poëtica. Ter illustratie, las de auteur voor uit zijn werk. Van den Bremt weidde uit over zijn plaats in de Vlaamse poëzie, zijn ideologisch parcours (het marxisme, Cuba), zijn liefde voor de Latijns-Amerikaanse dichtkunst en de waarde van de poëticale traditie.

In deze uitzending, hoort u hoogtepunten uit de boekvoorstelling, alsook een eerste selectie uit het exclusieve gesprek en de exclusieve voorleessessie die de auteur toestond aan Radio 68. De live-muziek is van het duo Andries en Floris De Knop (gitaar en viool) en verder hoort u o.a. , Lieven Cardoen, Children of the Morning,  Thee Faction, Che Gueverra.

PETER HOLVOET-HANSSEN & LuisMárquez: Canto de Primavera

In 2016 organiseerde de v.z.w. Mezcal in Gent de “Canto de Primavera”,  een reeks activiteiten die de lente tonen door het oog van kunstenaars in beeld en woord. Op 25 maart 2016, bracht Peter Holvoet-Hanssen er zijn “poëzische woordenstromen”, met o.m. een selectie uit “De kleine reus” en zijn project “Klank van de stad”. Initiatiefnemer en Mex-Gentenaar Luiz Márquez  gaf er met zijn begeleiding op fluit, harmonica, klarinet en schelpen (!) een originele, soms bevreemdende toon aan.
De klemtoon lag op de bundel “Gedichten voor de kleine reus”: “In Gedichten voor de Kleine Reus gaat Peter Holvoet-Hanssen op zoek naar ‘muziekdoosgedichten’ die schoonheid én sluipend gif bevatten. De gedichten zijn intiem maar onheil rukt op, in de gedaante van een vernietigende reus die aan de einder verschijnt. Een troubadour zal Goleman tegemoet gaan, enkel gewapend met woordentover. Met Gedichten voor de kleine reus begint Peter Holvoet-Hanssen aan een nieuw en wonderlijk poëzieproject. De bundel is ook een eerbetoon aan kleine reuzen als Paul van Ostaijen en Louis Paul Boon”. (bron: https://www.polis.be/gedichten-voor-de-kleine-reus.html) https://www.polis.be/gedichten-voor-de-kleine-reus.html
Exclusieve live-opname van Radio 68, v.z.w. Mezcal, Zilverhof, Gent, 25 maart 2016 in het kader van “Canto de Primavera” – Muchas gracias, Luiz! https://www.facebook.com/mezcalvzw/?fref=ts
Met muziek van Steve  Peregrin Took, Tyrannosaurus Rex , Joan  Armatrading, Hedgehopper’s Anonymous, T Rex,  The Crazy World of Arthur Brown

Mijn blog in De Wereld Morgen: http://community.dewereldmorgen.be/blog/eddybonte/2017/02/04/wie-schiet-nu-op-kinderen

REMBERT DE SMET & KAREL WAERI

Lees hier mijn blog in De Wereld Morgen: http://www.eddybonte.be/podium-68/radio-68/blog-in-de-wereld-morgen/

Karel Waeri  (Gen 1842 – 1898) 
Waeri is één van de belangrijkste Vlaamse volkszangers uit de negentiende eeuw en zijn invloed is zelfs tot op vandaag voelbaar: Walter De Buck nam Waeri in zijn reportoire op en nu is er dus de cd van Rembert De Smet, ex-Twee Belgen.
K
arel Waeri bleef steeds populair in Gent. Tientallen jaren na zijn dood nog, werden zijn liederen op allerhande socialistische manifestaties gezongen. Eind jaren 1960 kreeg hij er een nieuwe aanhang bij: op 19 juli 1970 organiseerde Walter de Buck tijdens de Gentse Feesten een Karel Waeri-avond in café Trefpunt. Aangepaste versies van Waeri’s liederen behoren ook vandaag nog tot De Bucks repertoire. Dezelfde De Buck beeldhouwde een 5,40 m hoge granieten zuil die in 1989 op het plein naast de Sint-Jacobskerk werd geplaatst.
(…) Daarnaast heeft Waeri een enorm gamma van politieke liederen nagelaten. Hiermee zat hij aanvankelijk in progressief-liberaal vaarwater en kan hij duidelijk worden gezien als de opvolger van Napoleon Destanberg. (…) Omstreeks het midden van 1880 keerde Waeri het liberalisme teleurgesteld de rug toe. Steeds meer voelde hij zich aangetrokken door de opkomende en snel sterker wordende socialistische beweging, geleid door Edward Anseele. Eedje  (…). Opvallend is de hoge tekstkwaliteit van talrijke liederen van Karel Waeri.
Bron: http://literairgent.be/lexicon/auteurs/waeri-karel/

Rembert De Smet
Gitarist en componist Rembert De Smet richtte samen met drummer Herman Celis in de jaren ’80 de Belgische new wave-band 2 Belgen op. Deze groep werd in 1993 ontbonden. Momenteel is Rembert De Smet actief met de flamenco-popgroep Está Loco en bij Feestooog waar hij de zang, gitaar en mandoline voor zijn rekening neemt. Voor “De poëzie van Waerie” (2016, eigen uitgave) koos hij meer literaire tot poëtisch aanvoelende teksten van de Gentse zanger. In de meeste gevallen schreef  De Smet er nieuw muziek of arrangementen voor.

 

Poëziecentrum www.poeziecentrum.be en Radio 68 verzorgen samen het radioprogramma DICHTERS IN DE LUCHT, met selecties uit het rijke audio-archief van Poëziecentrum of een uitzending in uitgesteld relais van een boekvoorstelling of een voorleessessie georganiseerd door Poëziecentrum. Zo mogelijk, komt ook de muzikale voorkeur van de dichter aan bod. Elke woensdag van 12 tot 20 uur op www.radio68.be
 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.