Free Speech / De Gedachten zijn Vrij: Bonnie Dobson and Ray Dorset, Mon. 9 and Tue. 10 May [2016-19]

Bonnie Dobson and Boys cd cover

NEW * NIEUW:  BONNIE DOBSON / RAY DORSET (Mungo Jerry) ** ** REPEATED  * HERHALING: 1 MEI, DAG VAN STRIJD  ** GIVE IRELAND BACK TO THE IRISH  ** VUILE MONG &  ZIJN VIEZE GASTEN  ** There is no freedom without freedom of speech: always, everywhere and for everyone. Anything less is a violation of it.  

SCHEDULE
MONDAYS  & TUESDAYS 12:00 > 20:00 hrs CET or 11 a.m. > 7 p.m. GMT (UK)
FORMAT
Free Speech consists of four 60-minute shows.  A new show is added each week. It is followed by three previous shows. 
THE PLAYLISTS
12 noon  and 16:000 hrs CET (11 a.m. and  3 p.m. UK time) NEW SHOW:
BONNIE DOBSON / RAY DORSET (Mungo Jerry)

13:00 and 17:00 hrs CET (12 noon  / 4 p.m. UK time) REPEATED   HERHALING
1 MEI, DAG VAN STRIJD: 
Hannes Wader **  CLASSIC LABOUR SONGS with Paul Robeson, Pete Seeger, Joe Glazer, Peggy Seeger, Almanac  Singers, Woody Guthrie, John Handcox, Bobbie McGhee & Mike Seeger ** TROTZ ALLESDEM:  ARBEITERLIEDER: Freiheit Männer, Ernst Busch, Großer Chor des Berliners Rundfunk, Soldatenchors und Musikkorps des Wachregiments Berlin ** Walter De Buck ** Serge Utgé-Royo **  Freddy Quinn ** Ton Steine Scherben ** ** 

14:00 and 18:00 hrs CET (1 p.m. / 5 p.m. UK time) REPEATED   HERHALING
GIVE IRELAND BACK TO THE IRISH: LENNON & ONO** PAUL McCARTNEY ** JOHN LENNON **  BRENDAN BEHAN ** BOBBY SANDS ** U2 **  BERNADETTE DEVLIN ** BERNADETTE  Mc ALISKEY  ** THE DUBLINERS  ** THIN LIZZY ** VAN MORRISON **  

15:00 and 19:00 hrs CET (2 p.m. / 6 p.m. UK time) REPEATED   HERHALING
VUILE MONG & ZIJN VIEZE GASTEN: de volledige eerste LP op Agitat, alsook een hilarisch interview van Nand Baert (BRT 2, 1977) met Mong en zijn Veurnse compagnon-de-route Fons “Foentje” Boestyn **

ACHTERGRONDINFO ** MORE INFORMATION

Bonnie Dobson and Boys cd cover

BONNIE DOBSON & RAY DORSET (aka MUNGO JERRY)
“Bonnie Dobson
liet het prachtige ‘Morning Dew’ op de wereld los (1961) en toen dat nummer in de tweede helft  van de jaren zestig talloze keren werd nagezongen (o.a. door The Grateful Dead, Tim Rose, Fred Neil,  Episode Six, en The Jeff Beck Group); was Dobson onder de radar gedoken.
Sinds kort kunnen we gelukkig weer van haar stem en haar liederen genieten” (…)

Mijn recensie van Bonnie Dobson in The Green Note / My review of Bonnie Dobson’s gig at The Green Note:
http://www.keysandchords.com/bonnie-dobson-bull-13-april-2016-bull-the-green-note-londen-gb.html

Ray Dorset is nooit gestopt met platen maken én liedjes schrijven, zodat we vanavond op enkele totaal nieuwe nummers worden getrakteerd. Twee daarvan verwijzen ondubbelzinnig naar de sfeer en de maatschappelijke context van zijn wereldwijde hit ‘In the Summertime’:  ‘Touch the Sky’ en ‘I’ll be A Hippie Till I Die’, zijn twee odes aan liefde, vrede en vrijheid zoals dat toen werd opgevat” (…)
Mijn recensie van Mungo Jerry in The Spirit of 66 / My review of Mungo Jerry at The Spirit of 66:
http://www.keysandchords.com/all-concert-reports/mungo-jerry-o-9-april-2016-o-the-spirit-of-66-verviershttp://www.keysandchords.com/all-concert-reports/mungo-jerry-o-9-april-2016-o-the-spirit-of-66-verviers

DAG VAN DE ARBEIDERSSTRIJD: 1 MEI

1 Mei International-Workers’-Day-May-

“Oorspronkelijk staat 1 mei voor een internationale dag van arbeidersstrijd. In veel landen is dat nog steeds het geval. In Indonesië trotseren tienduizenden arbeiders de dreigingen van hun baas om die dag te betogen. Hiervoor moeten ze staken! Ooit was dat ook het geval in ons land. Geen sprake toen van vakantie en van meiklokjes. In België moet deze dag weer een strijddag worden.
Van waar komt 1 mei eigenlijk? Verrassend genoeg uit de Verenigde Staten! Op 1 mei 1886 staakten in de VS 340.000 arbeiders voor de 8-urenwerkdag. Dat was een groot succes voor die tijd. Dit was het resultaat van twee jaar propaganda en mobilisatie door de nieuwe Federation of Organized Trades and Labor Unions. Op sommige plaatsen werd deze eis ingewilligd maar op andere, zoals bij de maaimachinefabriek Mac Cormick in Chicago, reageerden de bazen met lock-outs en lieten ze door de politie werkwilligen en stakingbrekers uit de omliggende dorpen aanvoeren. Toen de werkers hiertegen op 3 mei betoogden, schoot de politie: er vielen zes doden. Op de protestmeeting van 4 mei kwamen 15.000 mensen opdagen, maar een bomaanslag koste het leven aan zeven politiemensen. Acht arbeidersleiders werden opgepakt en ter dood veroordeeld, niet omdat bewezen was dat zij het gedaan hadden (er zijn trouwens genoeg redenen om aan te nemen dat dit een opgezette provocatie was) maar “omwille van de economische en politieke ideeën die ze verspreid hadden”. De oorsprong van 1 mei ligt dus in de Verenigde Staten waarop die dag – ‘Moving day’ geheten – alle overeenkomsten en contracten gesloten of verbroken worden. Met de gebeurtenissen van mei 1886 kreeg deze dag een speciale betekenis voor de Amerikaanse arbeiders die op hun volgende vakbondscongres van december 1888 besloten om 1 mei 1890 als strijddag voor de 8-urendag in te stellen”.

BRON: http://www.vonk.org/Geschiedenis/1-mei-dag-van-strijd-over-de-hele-wereld.html

GIVE IRELAND BACK TO THE IRISH

Give Ireland back to the Irish single

“Dit voorjaar is het precies 100 jaar geleden dat in Ierland de Paasopstand van 1916 uitbrak. Een heroïsche opstand waarvan de echo’s ook vandaag nog doorgalmen. De gebeurtenissen van 1916 hebben uiteindelijk het huidige gezicht van Ierland bepaald en blijven daarom van groot belang. Tijd dus voor een terugblik naar 1916, en een blik richting de toekomst. Want de Ierse kwestie is nog lang niet opgelost”. (BRON: http://hetrodevaandel.blogspot.be/2016/03/100-jaar-ierse-paasopstand-een-niet.html)  

Both Paul McCartney and  John Lennon were very clear about the Irish “question” and the “troubles”:  Ireland belongs to the Irish and there’s no way occupation and repression can be justified.  Much later, U2  sang about Bloody Sunday.  This Radio 68 special is here to remind you of an armed struggle in Western Europe, a struggle which hasn’t been entirely settled. So much effort was mobilised to unite East and West Germany (ring ring goes the cash register), so much effort has gone into avoiding the unity of the Irish. Listen to voices from Ireland in defence of what’s theirs: their land, their language, their culture.

VUILE MONG & ZIJN VIEZE GASTEN

Vuile Mong LP Agitat

Radio 68 draait hun eerste LP, alsook een hilarisch interview vanNand Baert (BRT 2, 1977) met Mong en zijn Veurnse compagnon-de-route Fons “Foentje” Boestyn ** “Het gezelschap De Vieze Gasten – toen nog geen Bij’ De Vieze Gasten – werd opgericht aan het begin van de jaren ‘70 binnen de werking van buurthuis Kontakt in de Sleepstraat in Gent. Toen werd de eerste verjaardag van het buurthuis gevierd en voor die gelegenheid knutselden Mong Rosseel en enkele vrienden een ‘show’ in elkaar: Vuile Mong en de Vieze Gasten waren geboren.
Mong Rosseel: “Walter De Buck had ons zien optreden en hij gaf ons een kans om op de Gentse Feesten van 1972 op te treden. Het publiek was laaiend enthousiast. Walter nam ons mee door Vlaanderen als voorprogramma. Voor we het beseften, werden we een veelgevraagde groep en wordt het programma ook op andere plaatsen gespeeld en besluit een aantal mensen van de startgroep om door te gaan.”
De groep beet zich vast in de actualiteit en bracht aanvankelijk collages van liederen en sketches rond alle mogelijke maatschappelijke thema’s. In de zomer van 1972 stond het gezelschap al op het groot podium van de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs – de sterke band met dit unieke volksfeest én Sint-Jacobs is tot op vandaag intact. In 1974 kende de groep een onverwacht commercieel succes met ‘Het Apekot‘, een cabaretesk nummer over het leven van een doorsnee Vlaming”.  Bron: http://www.deviezegasten.org/begin.htm
Over Mongs prehistorie:http://www.eddybonte.be/tips/VitamientjesStory.cfm

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.