Free Speech * De Gedachten zijn vrij: Mon. 1, Tue 2 & Wed. 3 June * De Vlaamse taal is wonderzoet: Elegasten, Miek en Roel, Fabien Collin [2015-21]

Miek en Roel, Fabien Collin, De Elegasten – PLUS Enrico Macias, Fred Neil, Armand, Antoine…

DE VLAAMSE TAAL IS WONDERZOET… en de Franse, en de Catalaanse en de Baskische en de….

Het gebeurde eerst in de VS en Engeland en sloeg daarna snel over naar Europa: de heropleving van folk music, als vehikel van protest en rebellie.  Folk music betekent simpelweg “muziek van het volk” , maar ook door het volk.

1 Volksmuziek is inderdaad democratisch op meer dan één manier.

Fabien Collin
Fabien Collin

 

Eenvoudige instrumenten als een akoestische gitaar, een of andere trommel (kist, ton), washboard, kazoo, fluit,  mondharmonica, viool of tamboerijn, volstonden om muziek te maken.
Met zo’n’ instrumentarium kan je ook overal optreden, wat de verspreiding van het woord en de boodschap vereenvoudigde: een podium als het moest, maar een barkruk, een trap of een stoep voldeden ruimschoots aan de vereisten. In veel gevallen, werd het genre beoefend door één persoon, de zanger-gitarist. Bij betogingen, stakingen of andere vormen van protest, kon hij overal opduiken en zijn lied aan de man brengen. Zoals de marktzangers vroeger. In een wip was de zanger met zijn gitaar verdwenen om wat later weer op te duiken en zijn recital voort te zetten.
Iedereen kon zich bovendien zo’n instrument veroorloven of maakte ze zelf. De Engelse skiffle beoefenaars bouwden hun eigen “contrabas”  en een washboard  timmer je zo in elkaar. Moeder heeft wel een paar vingerhoeden op overschot. Zoals de zwarten in de VS van voor de Tweede Wereldoorlog hun gitaren in elkaar staken met sigarendozen en overschotjes hout.
De muziek was simpel in de goede betekenis van het woord:  je hoefde er niet voor te studeren, partituren en arrangementen waren overbodig. Muzikaal gevoel volstond.  Het repertorium bestond deels uit ‘klassiekers’ of nieuwe songs die zeer snel door iedereen gekend waren, zoals “Blowin’ In the Wind”.

2
Folk music werd dan ook gebruikt om een linkse, progressieve boodschap over te brengen. Het was de tijd dat Bob Dylan en Joan Baez samen op het podium stonden ter gelegenheid van de zwarte mars op Washington. Je mag gerust stellen dat de linkse beweging van de jaren zestig aan invloed zou hebben ingeboet zonder folk music. Dat is de linkse beweging helaas vergeten. Ze doet niet maar aan muziek.

3

miek en roel en roland LP

Last but not least, en dat wil links liever snel vergeten, impliceerde dit alles dat in de volkstaal werd gezongen. In je moerstaal, zoals de Nederlanders dat zeggen. Voor Amerikanen en Britten is zingen in hun eigen taal normaal, voor de Fransen was het een kwestie van chauvinisme, maar voor de overige Europeanen stond zingen in de eigen taal lang gelijk met hoempapa en schlager. Het was dan ook gedurfd en volledig tegen de commerciële gang van zaken ingaand, toen Armand, Boudewijn De Groot, Miek & Roel, Jef Elbers (toch wel), Miel Cools (bis), Hugo Raspoet, De Elegasten e tutti quanti in het Nederlands hun boodschap wensten mee te delen. En het was in Vlaanderen toen al niet helemaal politiek correct, want Vlaams, is dat niet de taal van de “zwartzak”? Op een moment dat het gros van de bevolking geen vreemde talen verstond, was  een boodschap zingen in het Nederlands / Vlaams van cruciaal belang.
Catalonië is een ander mooi voorbeeld. Met wat meer vertraging, gezien de dictatuur van Franco, stonden Catalaanse singer-songwriters op die, enkel gewapend met een gitaar, zich tegen het regiem verzetten: op straat, in cafeetjes en kelders, op de universiteitscampussen… En ze zongen in het Catalaans, wat door het regiem amper werd getolereerd. Als officiële taal, was het Catalaans namelijk verboten.

Volksmuziek in de volkstaal was links.  Inhoudelijk. Maar ook vormelijk: het hoefde echt niet altijd over onderdrukken en betogen te gaan: pure liefde, pure natuur (“Colours” van Donovan) volstond. The medium conveyed the message.

Links.  Zo was het eigenlijk ook al voor  WO II, toen Pete Seeger en Woody Guthrie, om ons te beperken tot blanke Amerikanen, hun land rondtrokken om stakers, betogers en andere sukkelaars een hart onder de riem te steken. Verwijzend naar de jaren ’60, spreken we dan ook van een folk revival.

DE VLAAMSCHE TALE IS WONDERZOET

De vlaamsche tale is wonder zoet,
voor die heur geen geweld en doet,
maar rusten laat in ‘t herte, alwaar
ze onmondig leefde en sliep te gaar,
tot dat ze, eens wakker, vrij en vrank,
te monde uitgaat heur vrijen gang!
Wat verruwprachtig hoortooneel,
wat zielverrukkend zingestreel,
o vlaamsche tale, uw’ kunste ontplooit
wanneer zij ‘t al vol leven strooit
en vol onzegbaar schoonzijn, dat,
lijk wolken wierooks, welt
uit uw zoet wierookvat!

Guido Gezelle

SCHEDULE:
MONDAYS 16:00 > 20:00 hrs CET ; TUESDAYS 16:00 > 20:00 hrs CET; WEDESDAYS 12:00 > 16:00 hrs CET

THIS SHOW:

MONDAYS: 16:00 hrs, TUESDAYS  12:00 and 16:00 hrs, WEDNESDAYS 12:00 hrs
NIEUW:  DE VLAAMSE TAAL  IS WONDERZOET: De Elegasten * Miel Cools, Jef Elbers, Ed Kooyman *  Antoine, Enrico Macias * Peter, Paul & Mary * GAM * Fabien Collin * Fred Neil * MIEK & ROEL + Roland **

MONDAYS: 17:00 hrs, TUESDAYS 13:00 and 17:00 hrs, WEDNESDAYS 13:00 hrs
JAMES J. TURNER **  MAVIS STAPLES **
EP “Singer Songwriter”, 2015 ** NEVER TURN BACK: Down in Mississippi * 3 We Shall Not Be Moved * In the Mississippi River * 99 1/2 Won’t Do *  10 We’ll Never Turn Back  + COREY HARRIS on his song “Tallahatchie” + LENNY BRUCE: Equality (Classic2 ) + JAMES BROWN: Soul Power *

MONDAYS: 18:00 hrs, TUESDAYS 14:00 and 18:00 hrs, WEDNESDAYS 14:00 hrs
JOHN SINCLAIR: WHITE PANTHER
John Sinclair; author, poet, and activist, spent the sixties embracing the ideal of love and peace, and drugs and rock ‘n’ roll. He was a jazz poet, founder of the Detroit Artists Workshop and manager of the MC5. With the release of the first MC5 album also came the declaration they had formed the White Panther Party, in support of the Black Panther Party and in opposition to the U.S. Government. The rerelease of his book Guitar Army”  came with a cd feat. MC5, John Sinclair, Allen Ginsberg, Up, excerpts from meetings and discussions of the White Panther Party, Bobby Seale, etc.

MONDAYS: 19:00 hrs, TUESDAYS 15:00 and 19:00 hrs, WEDNESDAYS 15:00 hrs
FOUR DEAD IN OHIO

CSN&Y Ohio b/w Cost of Freedom, American Dream, Military Madness * Buzzsaw LIP tv 45 yrs ago *  ROD STEWART: Street Fighting Man * ROLLING STONES: Street Fighting Man (Ya-Ya’s Out) * STEPPENWOLF: Draft Register * THUNDERCLAP  NEWMAN: Something in the Air LP version * Anti Vietnam Montage * TOM PAXTON: Lyndon Johnson Told A Nation *  P.F. SLOAN: Eve of Destruction * THE MONKS: Monk Time * THE FUGS: Kill For PEace * GRAHAM NASH: Chicago * CNN TV 30th anniversary  pt1 *

 

 

 

 

Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.