Rock On! Wednesday, 10 July 2024 – Eloy, Grobschnitt, Jane, Birth Control & Novalis

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday April 17th. Dan’s pick of the week: Eloy (Ocean), Grobschnitt (Rockpommel’s Land), Jane (Together), Birth Control (Plastic People) & Novalis (Konzerte).

Eloy is een Duitse rockband, de stijl van de groep omvat spacerock en progressieve rock. De naam van de band komt van een fictief ras met de naam Eloi uit de klassieker De Tijdmachine van H. G. Wells. De groep werd in 1969 door gitarist Frank Bornemann opgericht, hij zou doorheen de talloze veranderingen in bezetting het enige vaste lid blijven. (Wiki)

Dick van der Heijde van Prog & Rock: “Wie een progalbum uit de jaren 70 weet te noemen dat overtuigender van start gaat dan ‘Ocean’ van Eloy mag het zeggen. Ik verwacht niet dat m’n mailbox het er druk mee zal krijgen, aangezien de Duitse progband met hun zesde album unaniem beschouwd een pareltje heeft afgeleverd. Het album verschijnt in 1977 en bevat, net als zijn voorganger ‘Dawn’, de wat later zal blijken klassieke bezetting. Even voor de volledigheid, we horen zanger gitarist Frank Bornemann, toetsenist Detlev Schmidtchen, bassist Klaus-Peter Matziol en drummer Jürgen Rosenthal. Wat de vier ontzettend goed doen op ‘Ocean’ is dat ze de strekking van het concept van het album zo treffend in muziek weten om te zetten. Het gaat over de opkomst en ondergang van het mythische eiland Atlantis dat in zee wegzonk en als je drummer Jürgen Rosenthal over z’n roto toms hoort gaan zie je de denkbeeldige spetters zo in het rond vliegen. Eloy staat bekend om z’n spacey progrock, ditmaal echter vormt de oceaan de setting.

De muziek van Eloy is vooral in die tijd een weldaad van zweverigheid. In het geval van ‘Ocean’ lijkt het me trouwens beter om te spreken over ‘wegdrijven op’, want dat gebeurt met je. Gedurende 43 minuten, die onderverdeeld zijn in vier lange songs, nemen gitaar- en toetsensolo’s je mee naar alle kanten van de oceaan, terwijl de akkoorden en harmonieën constant hun drijfkracht ontlenen aan de geweldige ritmesectie. Er gebeurt ontzettend veel. (…)

‘Ocean’ is een geweldig album dat me al vele jaren plezier geeft. Uiteraard heeft dat alles te maken met de muziek van het album maar zeker ook met het mythische verhaal dat aan het concept ten grondslag ligt. Atlantis schijnt een prachtig eiland te zijn geweest, een welvarend oord dat de tempel van de god van de zee, Poseidon bevatte. Hoe mooi zou het zijn als ze toen al een pick-up hadden.”

Wednesday, 10 July 2024 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.