Rock On! Wednesday, 14 April – Thick As A Brick (Jethro Tull, Spirogyra, The Pentangle, Tim Buckley, Carmen)

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday December 23rd. Dan’s pick of the week: Jethro Tull (Thick As A Brick), Spirogyra (St. Radigunds), The Pentangle (Cruel Sister), Tim Buckley (Starsailor) & Carmen (Fandangos in Space).

Thick as a Brick is het vijfde studioalbum van de Britse rockband Jethro Tull. Het werd uitgebracht in maart 1972. Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Het was in die tijd niet ongebruikelijk om ellenlang nummers te maken die tot wel een hele plaatkant in beslag namen. Anderson ging bij zijn oekaze helemaal over de top en ook dit fenomeen nam hij op de hak door Thick As A Brick als één nummer te schrijven. Alleen de bekende praktische beperkingen van de lp noodzaakten hem halverwege een break in te lassen. (…)

‘Thick As A Brick’ is een monument in de (prog)rockgeschiedenis. Het hele plaatje – concept, muziek, teksten, hoes, humor, ironie – was voor die tijd grensverleggend en had als ‘progressief’ werkstuk meer kwaliteit in zich dan de nodige ‘serieuze’ progressieve werken waarop het een parodie heette te zijn. Muziek en teksten vragen het nodige van de luisteraar. De totale compositie is complex, maar heeft wel de bekende Jethro Tull elementen rock en folk, terwijl er ook jazz in is verweven. Bepaalde passages komen zo ‘natuurlijk’ en vrij gespeeld over dat ze geïmproviseerd lijken. Helemaal bezijden de waarheid is dit niet, omdat sommige stukken in één take zijn opgenomen.

Rustige stukken met akoestische gitaar, zang en fluit worden afgewisseld met behoorlijk stevige rock, met een hoofdrol voor het soms scherpe en agressieve gitaarspel van Martin Barre. John Evan zorgt voor een voor Tull aanzienlijke hoeveelheid toetsenspel, dat sterk bijdraagt aan het progressieve karakter van het geheel. Alom aanwezig is de maker van dit alles Ian Anderson met zijn karakteristieke stemgeluid, akoestische gitaarspel en zijn handelswerk bij uitstek: de dwarsfluit. Het bijna drie kwartier durende epos is een aaneenschakeling van tempo- en sfeerwisselingen en is opgebouwd uit diverse thema’s die steeds in variaties terugkeren. Het zou als een minpuntje kunnen worden aangemerkt, dat dit iets teveel van het goede is. Dat kan zijn maar er gebeurt zoveel en de passages vloeien zo goed in elkaar over dat de verveling geen kans krijgt toe te slaan. Ik geef maar een paar voorbeelden. Een uitsponnen rockgitaarsolo, de plotseling opduikende viool, een heerlijk melodieus miniatuurtje van akoestische gitaar, fluit en ondersteunend orgelwerk klinken heerlijk. Maar ook een geprononceerde basgitaar, staccato geslagen drums en een orkest dat uit het niets zijn opwachting maakt zorgen voor de broodnodige variatie. (…) Nog altijd staat Thick als een uit solide bakstenen opgebouwd huis.

Wednesday Wednesday April 14th 2021, 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.