Rock On! Wednesday, 16 November 2022 – Emerson, Lake & Palmer, Egg, Flash, The Nice, Klaatu & Ekseption

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s – Wednesday November 16th. Dan’s pick of the week: Emerson, Lake & Palmer (Emerson, Lake & Palmer), Egg (Egg), Flash (In the Can), The Nice (Nice), Klaatu (Hope) & Ekseption (Beggar Julia’s Time Trip).

De plaat Emerson, Lake & Palmer hebben we het debuut van een van de eerste zogenaamde supergroepen uit de geschiedenis van de progressieve rock. Keith Emerson speelde in The Nice en Greg Lake in King Crimson, toen ze elkaar in 1969 ontmoetten in Fillmore West, waar hun beider bands zouden optreden. Toen ze samen een soundcheck deden ‘klikte’ het muzikaal gezien meteen. Drummer van dienst werd de 20-jarige Carl Palmer, die eerder in Atomic Rooster en in The Crazy World of Arthur Brown speelde.

Prog Wereld review: “Eigenlijk is band toch wel een iets te groot woord om hen te beschrijven ten tijde van het debuutalbum. Je kan hier echt wel meer spreken van drie individuen die samen muziek maken, niet echt een geheel, een band. Wel drie meer dan uitstekende muzikanten die gewoon samen, of apart, enkele uitstekende muziekstukken inspeelden. De nadruk ligt in dit debuut gewoon wat meer op de individualiteit dan op het samengaan. (…)

Doch zal voor ons progliefhebbers-die-altijd-voor-lange-nummers-vallen het Take A Pebble zijn die met de meeste aandacht gaat lopen. Geschreven door Greg Lake maar toch echt wel een groepsnummer van Emerson, Lake & Palmer. Hoewel het zijn vooral Lake & Emerson die het meeste bovendrijven, Palmers bijdrage is een stuk subtieler. Eigenlijk kan je bijna zeggen dat ook hier Emerson weer de show steelt met zijn uitstekende toetsenspel. Want, en dat geldt voor het hele album eigenlijk, Lake’s gitaar lijkt overal een stuk minder aanwezig dan de instrumenten van zijn kompanen. Begrijp me niet verkeerd: Lake is overal op de plaat aanwezig, maar het lijkt vaak alsof hij meer op de achtergrond blijft met de gitaar. Zijn zang is er natuurlijk wel.

Dat Emerson, Lake & Palmer een belangrijke plaats in de prog-geschiedenis inneemt behoeft al lang geen betoog meer. En dat hetzelfde geldt voor het gelijknamige debuut. Ook hierover hoeven we niet meer te argumenteren hoe belangrijk het al dan niet was in de ontwikkeling van progmuziek. Waar wel over gediscussieerd kan worden, is of dit een goed en waardig debuut was voor deze prog-supergroep. En daarop is het antwoord gewoon volmondig ja.”Emerson, Lake & Palmer” was slechts het begin van een boeiende discografie vol met sterke stukken, maar het is wel reeds een geweldige aftrapper.”

Wednesday November 16th, 2022, 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m. GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.