Week 17 – Art Rock – Dead Magic

De duistere geleuid en koortsige songteksten op ‘Dead Magic’, het vierde album van Anna Von Hausswolff, zijn het resultaat van een intense zoektocht naar zichzelf en de herontdekking van haar muze, het kerkorgel. De Zweedse muzikante creëert huiverend intense songs met een spirituele ondertoon. Ze klinken als symfonische gedichten overgoten met het indrukwekkende geluid van een orgel, aangevuld met gitaar, synth en innige vocals. Je kan de artieste aan het werk zien op 28 mei in de Brusselse AB Club.

Women in Music review: “Twee jaar na ‘The Miraculous’ en heel veel touren met o.a. Swans is Anna terug met het vijf nummers tellende ‘Dead Magic’. Opgenomen in negen dagen met een prominente rol voor het grote pijporgel van de Frederiks Kirke (of Marmorkirke) in Kopenhagen. Verhalen uit de fantasiewereld van haar jeugd, de mysterieuze plek in de bossen van Zweden waar haar ouders haar mee naar toe namen, vermengd met de realiteit. De scheidingslijn niet altijd zichtbaar. De dood alom aanwezig.

Het album opent rustig, bijna lieflijk met het twaalf minuten durende ‘The Truth, The Glow, The Fall’, maar halverwege wordt de sfeer onheilspellender en laat ze je uiteindelijk met een beklemmend gevoel achter. Het majestueuze zeventien minuten durende middenstuk ‘Ugly and Vengeful’ is al minstens zo dreigend, bijna agressief, om uiteindelijk volledig te exploderen. Pure emotie omgezet in muziek en andersom. Adembenemend. Het enorme bereik van haar stem, als een steeds belangrijker instrument ingezet om accenten te leggen of zelfs te domineren, lijkt vrijer dan voorheen.”

Die stem ontbreekt vervolgens op het instrumentale ‘The Marble Eye’ met prachtig orgelspel dat de verplichte kerkbezoeken van vroeger een stuk aangenamer had kunnen maken. Na het slotakkoord, het mystieke ‘Källans återuppståndelse’, blijf je zevenenveertig minuten later als verdoofd achter.”

Naast Anna von Hausswolff met Dead Magic hebben we deze week: Nad Sylvan (The Bride Said No), Ritual (The Hemulic Voluntary Band), Gazpacho (Tick Tock), Black Widow (Black Widow), Gentle Knife (Clock Unwound) & Pymlico (Guiding Light).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.