Week 23 – Art Rock – Frammenti Compiuti

Deze week stellen we de Itliaanse prog band Malaavia aan u voor. Malaavia maakt een mengeling van Italo-prog en wereldmuziek die amper te vergelijken valt met welke band dan ook en dat terwijl de muziek overal opmerkelijk dicht bij huis is. Voor de rest maakt de Rock Progressivo Italiano de dienst uit.

Dick van der Heijde van Prog Wereld: “Ik zeg dan wel zo stoer dat Malaavia een band is, maar feitelijk is de bezetting, op zanger/gitarist/bassist Pas Scarpato na, op elk album zo goed als anders. Het label (Maracash Records) noemt die rigoureuze wisselingen zelfs een trademark van de band, het moet niet gekker worden. Hoe dan ook, Scarpato mag zich met recht mister Malaavia noemen. Niet alleen is hij mede componist van de meeste nummers, tevens is hij verantwoordelijk voor de teksten en het daaraan ten grondslag liggende concept. Deze zijn filosofisch van aard en gaan over existentiële zaken. Niet dat ik de zinnen kan ontrafelen, mijn Italiaans is net toereikend om de bezetting te ontleden.

Aan de linkerkant van Scarpato staat toetseniste Michela Carobbio die de nodige warmte in het geheel aanbrengt. Aan de andere kant staat (beter gezegd zit) drummer Jacov Leone, de man die af en toe ook een paar toetsenakkoorden laat horen, wat achtergrondzang doet en het ook niet schuwt in een paar nummers met een drummachine mee te spelen. Behalve Scarpato doet ook Shana Stuchi enige leadzang. Haar heldere stem is een pure verrijking voor het bandgeluid en dat terwijl Scarpato ook geen verkeerde stem heeft. De verdeling is mooi. Er zijn instrumentale nummers, stukken met een man achter de microfoon en stukken met een vrouw achter de microfoon. Het is een creatief stel en daarom is het best bijzonder dat er geen uitglijders gemaakt worden. Nee, “Frammenti Compiuti” is een toegankelijk album dat heerlijk is gemixt door Carlo Leone, de man die ook enkele nummers bast.

Naast Malaavia met Frammenti Compiuti hebben we deze week: Pandora (Ten Years Like in a Magic Dream), Il Tempio delle Clessidre (Il Tempio delle Clessidre), New Trolls (Concerto Grosso), Osanna (Palepoli), Blocco Mentale (Poa) & Delirium (Viaggio negli arcipelaghi del tempo).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.