Week 30 – Art Rock – Anthropocene

Anthropocene is het vierde album van de Franse band Delusion Squared. Het verschil kon niet groter zijn in vergelijking met de vorige albums. Op de nieuwe plaat is zangeres Lorraine Young namelijk niet meer van de partij. Met als gevolg dat alle leadzang wordt gedaan door gitarist Steven Francis terwijl bassist/toetsenist Emmanuel de Saint Méen samen met enkele gasten voor de achtergrondzang zorgt.

Dick van de Heijde van Prog Wereld: “We hebben het hier over een album met een concept en dat vraagt om enige uitleg. Het begrip anthropocene kan gezien worden als de periode waarin de menselijke activiteit een dominante invloed heeft gehad op het klimaat en het milieu. Tegenwoordig neemt het besef toe hoezeer we de aarde misbruiken. Met dit album wil de band alternatieve manieren verkennen waarop de mensheid zijn reis door de tijd kan voortzetten. Misschien zal een wereldwijde autoritaire regering biosfeerbehoud afdwingen. Misschien bouwen rijkelui hun privéparadijs. De nummers gaan over zaken als overbevolking, het aanpassen van onze genen, het sturen van de mensheid naar de sterren en het vervangen van mensen door mechanische wezens. Enigszins lijzig brengt Steven Francis het allemaal onder woorden waarbij vaak aan de zang bij Porcupine Tree gedacht kan worden. Er zijn stemfragmenten door het geheel aangebracht wat op een niet storende wijze een beetje scifi-achtig overkomt. Alle nummers doen nergens geforceerd aan, het is juist een integer gebeuren op de plaat.

‘Anthropocene’ telt elf tracks, tien vocale songs en een prachtige instrumentale chill-out als afsluiter. De sterke composities en arrangementen zijn boeiend. De muziek is goed gelaagd en alles is met raffinement neergezet waardoor elke nieuwe luisterbeurt een openbaring blijkt. Gelijk al met opener Devolution begint het intrigeren en zit je voor 65 minuten aan je stoel vastgeplakt. De samenzang van Steven Francis en Emilie de Neef die er haar kopstem bovenop legt neemt je hoe dan ook mee.

Delusion Squared is typisch zo’n band die weet te imponeren zonder te imponeren, anders gezegd: er zijn amper individuele uitspattingen en als deze er al zijn, zijn ze kort. Nee, alles draait om het liedje. Neem An Ominous Way Down en Necessary Evil, ijzersterke songs. Ze laten ook horen hoe listig orgel en Moog in het geluid zijn vermengd.”

Naast Delusion Squared met Anthropocene hebben we deze week: Mastodon (Once More ‘Round The Sun), Dream Theater (Black Clouds & Silver Linings), Ian Anderson (Homo Erraticus), King Crimson (In The Wake Of Poseidon) & Queensrÿche (Condition Hüman).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.