Week 33 – Art Rock – Civilisation

De progscene in Australië is niet erg groot. Sommige bands kent u misschien: Hibernal, Ben Craven, The Third Ending, Karnivool, Anubis… en Unitopia. Unitopia is overigens gestopt en bandleider Sean Timms wilde niet stil blijven zitten. Hij formeerde een nieuwe band en dat werd dus het hier besproken Southern Empire.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “Dat het Sean Timms gelukt is een aantal goede muzikanten op te trommelen staat buiten kijf. Op alle fronten leveren deze gasten een uitstekende prestatie. Zanger Danny Lopresto valt het meest op. Hij heeft een enorm bereik en een mooie klankkleur. Bij vlagen trekt hij behoorlijk van leer. Dat maakt soms echt wel indruk, maar het wordt ook al snel een dingetje. Een dingetje dat hij naar mijn mening iets te vaak van stal haalt.

De muziek van dit vijftal is te omschrijven als toegankelijke en stevige progrock. De vergelijking met Karnivool en Dream Theater is nergens echt ver weg. Er wordt bij vlagen stevig gerockt, met soms van die fijne tegendraadse instrumentale passages. Neem het duel tussen toetsen en gitaar in Forest Fire. Erg knap gedaan. (…)

Zoals gezegd bevat het album een epic van ruim 28 minuten. Hierin laat de band horen wel degelijk mooie melodieën te kunnen produceren. Zo smaakt het hoofdthema van The Bridge That Binds naar meer. Ook de afwisseling tussen drukke en rustige passages wordt hier beter uitgewerkt. Toch is het nummer te lang om goed te blijven boeien.

Een behoorlijk wisselend debuut dus. Technisch gezien dik in orde, maar qua composities en melodie valt er nog wel wat te winnen. Je krijgt overigens wel veel waar voor je geld.”

Naast Southern Empire met Civilisation hebben we deze week: Rainbow Theatre (Fantasy Of Horses), Karnivool (Sound Awake), Arcane (Chronicles Of The Waking Dream), Caligula’s Horse (Bloom) & Unitopia (Covered Mirror Vol. 1 – Smooth as Silk).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.