Week 8 – Art Rock – Seas of Change

Deze week stellen we de nieuwe plaat van de Britse neo-progband Galahad aan u voor. De band heeft het aangedurfd om een album met slechts één nummer uit te brengen. De plaat klokt af op net geen drie kwartier…

Ralph Uffing van Prog Wereld: “Dat deze band in het verleden toch vaak modern klinkende muziek heeft gemaakt, mag voor een heel groot deel op het conto worden geschreven van toetsenman Dean Baker. Hij zorgde er regelmatig voor dat de stevige gitaren werden vermengd met verfrissende toetsenklanken die soms zelfs nogal techno-achtig aandeden. Ook op “Seas Of Change” is Baker de grote man, hoewel zijn toetsen hier veel meer vintage klinken dan anders. ‘Seas Of Change’ is werkelijk doordrenkt met toetsen. De sequencers zijn zeker aanwezig, maar de plaat is vooral doorspekt met piano-, orgel- en Mellotronklanken. Voor de toetsenfanaten is dit zeker een album om te beluisteren. Ook is Baker verantwoordelijk voor het schrijven van de muziek, waar zanger Stuart Nicholson de teksten voor zijn rekening heeft genomen.

(…) Het album mag dat een zwaar onderwerp als thema hebben, de muziek is oorstrelend. Gedurende de bijna 43 minuten die het album/nummer duurt is nergens een moment van verslapping waar te nemen. De muziek is stevig en schurkt zoals wel vaker bij Galahad zo nu en dan tegen prog metal aan, maar het begint zeer lieflijk met vrouwelijke zang wat enigszins aan het nummer Moviedrome van Arena doet denken. Als Stuart Nicholson in The Great Unknown ook voor de eerste keer is voorbij gekomen met een rustig gezongen stuk, gaan we met Sea Of Uncertainty écht los met een geweldig muzikaal stuk á la Yes. Na een kleine drie kwartier blijf je vervolgens volledig verbouwereerd achter. Wat een trip! Ondanks de lengte is het stuk zeer goed te verhapstukken en het hangt allerminst als los zand aan elkaar. Diverse tekstuele en muzikale thema’s komen meerdere keren voorbij, waardoor Seas Of Change echt als één nummer klinkt. En hoewel hier en daar dus stukjes IQ, Twelfth Night en het al genoemde Yes horen, klinkt het toch vooral als Galahad.

(…) ‘Seas Of Change’  is uiteindelijk een machtig symfonisch werk geworden. Ondanks dat we hier met één enorm stuk muziek te maken hebben, is het helemaal niet moeilijk te doorgronden. Het is avontuurlijk, emotioneel, beladen en bij vlagen virtuoos. Het kan zich met gemak meten met toppers als ‘Battle Scars‘ of  ‘Empires Never Last‘. Het jaar is nog maar net onderweg, maar het moet raar lopen wil dit album niet in diverse jaarlijsten opduiken.”

Naast Galahad met Seas of Change hebben we deze week: Moongarden (Voyeur), Arena (Immortal), Twelfth Night (Live and Let Live), Fates Warning (Theories of Flight) & Redemption (The Origins Of Ruin).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 18.00 & 18.00 – 24.00
  • Saturday / Zaterdag 12.00 – 18.00
Spread the love

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.