Press

BLUES DJ EDDY (Blues Matters issue 91, 2016, UK, www.bluesmatters.com

blues-dj-eddy-bonte-radio-68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Alternatief voor het grijze”

Alternatief voor het grijze

De broers Eddy en Danny Bonte starten momenteel een unieke radiozender: Radio 68. “We brengen muziek en woord dat zelden of nooit meer te beluisteren valt”, vertellen Eddy en Danny. “Onze zender is een alternatief voor het dagdagelijkse, het grijze in onze samenleving. We zijn duidelijk: onafhankelijk, niet-commercieel en privé.”

Je mag al zoveel meegemaakt hebben als je wil, maar de start van een eigen radiozender op internet zal Eddy en Danny wellicht toch wat zenuwtjes bezorgd hebben. De beide Bontes beukten er vorig weekend ferm in met ‘My Generation’, een zes uur durende show: één uur Stones, 2 uur pop uit de sixties, anderhalf uur blues en nog eens anderhalf uur het vrije en vranke woord & poëzie. Een even vranke babbel met beide broers blijkt nog steeds mogelijk.

Jullie zijn allicht bij veel Veurnaars gekend. Toch nog even een voorstelling…

Eddy: “Ik ben geboren in 1949 in Wulveringem, maar heb de streek verlaten. De voorbije drie jaar was ik werkzaam in Den Haag in verband met de kwaliteit van het hoger onderwijs en was er hoofdredacteur van het magazine Q&A en de aansluitende website. Maar sinds begin dit jaar ben ik met pensioen.”

Danny: “Ik ben van 1955 en ben werkzaam als bediende in het onderwijs. Ik woon al 33 jaar in Antwerpen en heb een passie voor Art Rock, klassieke muziek en folk/volksmuziek.”

Waarom zijn jullie met Radio 68 gestart? Welke drijfveer steekt achter jullie initiatief?

Danny: “Zowel mijn roer als ik hebben een grote passie voor muziek en we willen die passie ook delen met een groter publiek. Door de jaren heen hebben we een gezamenlijke collectie opgebouwd van zo’n 8 à 9.000 lp’s en cd’s. Daar moesten we gewoonweg iets mee doen…”

Eddy: “Onze doelstellingen nu wijken niet veel af van wat mijn broer en ikzelf bezielde toen we het ‘Muzekot’ runden.”

Hoe kun je de doelstellingen van jullie radioproject samenvatten? Hoe zou je de zender typeren? Waarop focust Radio 68 zich?

Eddy en Danny: “Radio 68 is een onafhankelijk, niet-commercieel en privé internetradiostation van ons beiden. Radio 68  komt  op voor bepaalde types muziek en woord die zelden of nooit (meer) te horen zijn in een samenleving van mega, geld en glitter. We houden de herinnering levend door te focussen op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven en door de media verbanen artiesten, genres en muziekjes.”

Kun je Radio 68 vergelijken met een bestaande omroep? Ook niet met de Franstalige zender Classic 21?

Danny: “Ons aanbod is niet onmiddellijk vergelijkbaar met initiatieven van grote, nationale radiozenders die ook een alternatief publiek willen aanspreken. Wij maken geen gebruik van banners, reclame of popups. Onze radio is wel klein, maar volledig reclamevrij.”

Bestaat er wel een behoefte aan een dergelijk radiostation?

Eddy: “Altijd blijkt, als men een inspanning levert, dat daar wel degelijk behoefte aan bestaat. Ik sta niet alleen met mijn behoefte en mijn vraag. het blijft natuurlijk kleinschalig, al was het maar omdat de muziek en de genres die we kiezen een kleiner publiek aanspreken. Ik stel vast dat dichters al een gat in de lucht springen als ze 300 exemplaren van een nieuwe bundel verkopen. Wij bieden naast blues, vergeten muziek uit de sixties, art rock, … ook plaats voor poëzie. Dat zijn vele ‘deelpublieken’ die we optellen.”

Vorig weekend testten jullie alles uit en zonden jullie een volledige eerste show ‘My generation’ (ook nummer van The Who) uit. Hebben jullie een zicht op de verkregen respons?

Eddy: “We kunnen wel enkele procentmatige cijfers naar voor schuiven. Onze proefuitzending leverde ook luisteraars op in Engeland, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Dat is nu het voordeel van muziek als ‘internationale taal’ en het grenzen-loze internet. In eigen land kwam ruim 40 % van de luisteraars uit Antwerpen, 37% uit Oost-Vlaanderen en nog geen 10 % uit West-Vlaanderen. Dus, beste West-Vlamingen: dat kan nog veel beter!”

Hoeveel zendtijd per week beoog je eigenlijk?

Danny: “We vertrekken van 22 uur zendtijd. Dat is misschien niet veel, maar dat aanbod kan nog groeien de komende maanden. Om een goed programma in mekaar steken vergt veel tijd.”

Ook dit weekend is Radio 68 weer te beluisteren. Vrijdag zit Danny 13 tot 18 uur achter de microfoon (herhaling zaterdag van 18 tot 23 uur) en zondag is het Eddy die van 16 tot 22 uur (herhaling maandag van 10 tot 16 uur) de presentatie voor zijn rekening neemt. Onder andere komt het verhaal van ‘Blues by Five’ aan bod, met Charlie Watts aan de drums. Ook Dave Berry (bij ons enkel bekend met ‘Stange Effect’) brengt stevige blues uit zijn beginjaren. (Robert Laplasse)

Krant van West-Vlaanderen woensdag 27 januari 2012.

 


 

Radio 68: pure kwaliteitsradio

De Wereld Morgen logo

Een artikel van Henri Christiaen in de Wereld Morgen van vrijdag 27 april 2012. Beter laat dan nooit… veel leesplezier… Hier het orgineel artikel.

Radio 68 mikt op een publiek dat geniet van de herinnering, de mijmering en de ontdekking.  Het is een recent en prachtig initiatief van de gebroeders David en Eddy Bonte. Beide broers kunnen dan ook putten uit een geweldige en immense collectie van LP’s en singles. Ik ben ervan overtuigd dat Radio 68 zal aanslaan bij de lezers van  DWM en dit niet enkel bij de zestigers.

Ik laat Eddy nu even aan het woord.

WIE WIJ ZIJN Radio 68 is een onafhankelijk, niet-commercieel en privé internetradiostation. Mijn broer Danny draait art rock & progressieve rock, ik Stones (als collectioneur), vergeten muziek uit de sixties (bijna alles wat geen top twintig is dus) en blues – sowieso al niet goed genoeg vanwege onvoldoende intellectueel gehalte. Als uitsmijter, en dat is dan mijn kleine obsessie, draai ik een half uur poëzie. Niet veel, wel een half uur meer dan alle andere zenders samen !

WAAR WE VOOR STAAN Radio 68 komt op voor bepaalde types muziek en woord die zelden of nooit (meer) ten gehore worden gebracht in een samenleving waar enkel megasucces, geld en glitter telt.

Radio 68 wil de herinnering levend houden en focust daarom op zeldzame, vergeten, over het hoofd geziene, onterecht opzijgeschoven, niet-commerciële en door de media verbannen artiesten, genres en muziekjes. Radio 68 speelt geen concurrentiespelletjes. Bij ons dus geen rangschikking, Top Zoveel, marketinglijstjes of computergestuurde gemiddelde profielen. Voor de goede orde, gooien we er al eens een hit tussen.

PROGRAMMABELEID In principe brengen wij blokken verwante nummers. Uit respect voor de leergierige luisteraar en de genres & artiesten die wij koesteren. Radio 68 start met een volume van 23u/week, herhalingen inbegrepen. Tijdzone: Brussel  [GMT +1]

CLOSER TO THE EDGE: DANNY’s SHOW & ROOSTER Closer To The Edge  is een Art Rock & Progressive Rock show. Van Anima Mundi tot Frank Zappa: alle stijlen, alle genres, alle landen… komen aan bod. Closer To The Edge  duurt vijf uur en wordt één keer herhaald:  Nieuwe show:    ‘s vrijdags, 13 – 18 uur. Herhaling:  ‘s zaterdags, 19 – 22 uur. Tijdzone: Brussel  [GMT +1]

MY GENERATION: EDDY’s SHOW & ROOSTER My Generation presenteert The Rolling Stones & friends, sixties, blues en het vrije vranke woord & poëzie..   My Generation duurt zes uur en wordt één keer herhaald:

Nieuwe show:    ’s zondags 16 – 22 uur     Herhaling:’s maandags, 10 – 16 uur

Tijdzone: Brussel  [GMT +1]

The Rolling Stones Circus The Stones: versteende nummers op LP’s, EP’s, b-kantjes, gastenlijstjes, solowerk… Het Circus ontvangt vrienden & gasten, benevens alle voetnoten, vervangers, invallers of tijdelijke leden die mee Geschiedenis schreven.

Sixties Rave  Beat, psychedelic, R&B, singer-songwriter, Mersey en een assortiment pop die het unieke geluid van de sixties bepaalden, met nadruk op voorlopers en zijlopers, fraaie afleggertjes, onterechte afdankertjes, plus hopen LP-,  EP- en b-kantgeluid.

BlueSides Geen mixers, modes of bluesrock.  Wel de wegtimmeraars, pioniers en helden zonder medaille. Gezonde scheppen Britblues met lepels blue stuff uit Spanje, Frankrijk, België, de VS…

Het Vrije Vranke Woord & Poëzie Het Vrije Vranke Woord & Lied: het linkse lied, protestsongs, commentaar, toespraken, vertellingen. Poëzie omringd met passende deuntjes. Dit alles in In het Nederlands, Engels, West-Vlams, Engels en andere rare talen

AUTEURSRECHTEN Auteursrechten zijn geregeld met Sabam, België, www.sabam.be

PARTNERS Wij overwegen partners binnen de beleidsopties uiteengezet in “Wie wij zijn” en “Waar we voor staan”. Contacteer ons gerust met uw voorstellen en ideeën.  Zo’n zender kan makkelijk een kleine kring opbouwen, maar voor mij mag het wat meer zijn. Dat echter kan pas wanneer Radio 68 kan wordt gelinkt aan allerlei groepen en individuen, zowel de belanghebbende artiesten als kleine platenlabels of een medium als DWM. Voor mijn bluesprogramma kreeg ik alvast heel wat leuke steunbetuigingen van artiesten. In principe kan ik voor de poëzie rekenen op het Letterenhuis. Dat soort allianties en links moet het doen.

RADIO 68 BELUISTEREN  via:

 


Hans Knot International Radio Report March 2012

Next is Eddy from Belgium who ask for your attention: ‘Dear listener, RADIO 68 has been launched at www.radio68.be On Sunday 22 and Monday 23th January, RADIO 68 did run an extensive test broadcasting the full six hours of the first show of  my generation. RADIO 68 will succeed if you tune in and inform all your friends, lovers and contacts.  Radio 68 is an independent, non-commercial and privately owned internet radio station run by my brother and me. Bros. Radio 68 advocates certain types of Music and Word which are seldom or never heard. Radio 68 keeps the memory alive by focusing on rare, overlooked, forgotten, ignored, misjudged, media-banned and non-commercial tunes, genres and artists. www.radio68.be

http://www.hansknot.com/

 


Radio 68

De Schakel - Radio 68 klein

Onze oud-leerlingen Danny en Eddy Bonte (promoties 1973 en 1968) startten met een internetradio, toepasselijk Radio 68 genaamd. Zoals we alvast in Het Wekelijks Nieuws konden lezen, bieden de melomane broers een alternatief voor het grijs en de commercie.

Ze draaien in hoofdzaak vergeten, over het hoofd geziene en anderzijds verbannen genres en artiesten. Danny houdt zich bezig met art rock en progressive rock, Eddy met de Stones, de sixties, blues en woord & poëzie.

Zo is Radio 68 ook de enige woord- en poëziezender in Vlaanderen.

Luisteren kan via www.radio68.be

Foto: Eddy en Danny Bonte in een passende locatie: het Londense restaurant Sticky Fingers van ex-Rolling Stone Bill Wyman

De Schakel Jaargang 25 nummer 1 – Januari – Februari – Maart 2012.

Web: http://www.atheneumveurne.com/oudleerlingenbond.html

E-mail: deschakelmagazin@gmail.com

 


BlueSides op radio68

door Appie the Bluesman » 26 jun 2012 20:06

Dutch Blues Forum logo

Omdat België ook een stukje Nederland is maken we voor deze bluesy zuiderburen een uitzondering op ons 

:|

 Dutch Blues ForumBluesprogramma “BlueSides”: elke zondag om 19 uur, herhaling op maandag om 13 uur. (verandert na de zomer)Eddy en Danny Bonte hebben Radio 68 enkele maanden terug opgestart. Danny draait art & prog op vrijdag, herhaling op zaterdag; Eddy’s programma loopt op zondag, met herhaling op maandag. De naam van dat programma, My Generation, zegt al heel veel (hij is geboren in ’49 zie je…).Eddy begint met een uurtje Stones, daarna twee uur sixties gevolgd door anderhalf uur blues en uiteindelijk nog anderhalf uur “free speech en “word”, onder andere poëzie. Vanzelfsprekend is de blues ook aanwezig in het Stones-uurtje (hij draaide onlangs het optreden van Muddy Waters met Jagger & Richards) en in het sixties-onderdeel.Altijd ligt de hoofdklemtoon op vergeten, zeldzame, over ’t hoofd geziene of simpelweg minder bekende artiesten die m.i. meer aandacht verdienen, zoals  Hook Herrera. Eddy’s voorliefde voor de sixties, leidt hem natuurlijk al eens vaker naar de BritBlues. Denk maar aan Chris Farlowe, Norman Beaker, Geoff Bradford, John O’Leary, Dave Kelly… daar zit zoveel talent tussen. Tegelijk worden er ook Spaanse en Belgische artiesten, zoals Zayas, Steve de Swardt, Big mama (ES), Big Bill, Don Croissant of de helaas vergeten Karel Bogard (BE) gedraaid. Dat is geen kwalitatieve keuze natuurlijk, maar een kwestie van uitgangspunt: wij zijn een compleet zelfstandig en principieel niet-commercieel radiostation.

Als je eens op ontdekking wil gaan, is BlueSides een goed idee.We hebben net een deal afgesloten met het Belgische magazine Back to the Roots, zodat de Radio 68-luisteraar in de toekomst ook op de hoogte wordt gehouden van nieuwe releases en trends. https://www.radio68.be