Art Rock Show – Above Cirrus (Week 23)

Bijna twee jaar later is Pure Reason Revolution terug met ‘Above Cirrus’ en deze keer heeft het kernduo van Jon Courtney (gitaar, zang, toetsen) en Chloe Alper (bas, zang, toetsen) een nieuw fulltime lid meegenomen om de band uit te breiden tot een trio. Nieuw is hij niet echt, gitarist/zanger Greg Jong werkte al in 2005 mee aan de EP ‘Cautionary Tales’…

Kasper Hermans van Nieuwe Plaat NL: “Bijna 46 minuten en toch slechts zeven tracks, het Britse drietal sleurt je graag mee in lang uitgesponnen songs. Toch zijn de korte tracks op zich al meeslepend genoeg. Zo opent Above Cirrus met Our Prism, dat met drieënhalve minuut zowaar een radiovriendelijke lengte heeft. Van die tijd wordt ruim een derde besteed aan een knallend intro met jagende drums en een pulserende riffs. Als Chloë Alper en Jon Courtney vervolgens hun samenzang instarten, wordt het muzikale geweld niet minder.

Eigenlijk werkt deze uit zijn voegen barstende song beter dan sommige nummers van het meer uitgesponnen werk. Hoewel bijvoorbeeld New Kind Of Evil een paar fenomenale stukken bevat, kabbelt het bij momenten ook te veel voort. Het melodieuze Dead Butterfly laat horen hoe het ook kan. Het beklijft meer, de uitspattingen zijn unieker en vooral: de tussenstukken zijn beter ingekleurd. Kers op de taart is dat zowel het piano-intro als -outro angstaanjagend mooi is. Verder blijft Pure Reason Revolution een band met veel gezichten. Op Phantoms komt de metal aan bod, terwijl een nummer later met Cruel Deliverance meer de ambientroute wordt ingeslagen. (…)

Pure Reason Revolution levert een plaat met waanzinnig sterke muziek af. Hoewel niet elk aspect van elk nummer even overtuigend is, nodigt Above Cirrus de luisteraar uit in de plaat te verdwijnen. Toch blijft het album toegankelijk, ook als je iets minder met progrock hebt.”

Naast Pure Reason Revolution met Above Cirrus, Lunatic Soul (Through Shaded Woods), Amplifier (Echo Street), Oceansize (Everyone Into Position), The Pineapple Thief (Hold Our Fire) & OSI (Office of Strategic Influence).”

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.