Art Rock Show – Birds of Passage (Week 12)

Met ‘Birds Of Passage’ levert het Oekraïense Karfagen alweer zijn elfde album in veertien jaar. Achter dit zeer productieve Karfagen, schuilt vooral toetsenist Antony Kalugin. Hij is verantwoordelijk voor alle composities en voor de productie van deze schijf.

John van Leijen van Prog Wereld: “Op dit album staan slechts vier composities: twee epische werken van meer dan twintig minuten, Birds Of Passage deel één en twee, en twee kortere bonusnummers. En de muziek op dit meer dan vijftig minuten durende werkstuk zal voor alle liefhebbers van progressieve rock gegarandeerd één groot feest der herkenning zijn. Invloeden van alle prog-helden van de jaren zeventig komen bij het beluisteren van deze ‘progtail’ voorbij: Yes, Camel, Pink Floyd, Genesis, Jethro Tull, noem ze allemaal maar op… Net als bij bijvoorbeeld The Flower Kings het geval is. En daar doet “Birds Of Passage” mij dan ook sterk aan denken, aan The Flower Kings, maar dan iets meer gepolijst.

Ook voor de teksten heeft Kalugin zich laten inspireren door grote namen: de dichters William Blake en Henry Wadsworth Longfellow. En de op een illustratie uit een sprookjesboek lijkende sfeervolle afbeelding die de albumhoes opsiert is gemaakt door Igor Sokolskiy. Een artiest waarvan het werk in het verleden al vaker is gebruikt voor albumhoezen van Karfagen. (…)

Birds Of Passage is een sfeervolle schijf geworden met heerlijke muziek van zeer hoge kwaliteit. Origineel? Nee, dat zeker niet, maar wel gewoon heerlijk om herhaaldelijk te beluisteren. En de bonusnummers zijn wat mij betreft dan misschien wel overbodig, maar ook deze twee composities zijn zeker niet slecht. Kortom: een lekker kwaliteitsplaatje van een Oekraïens bezig baasje!”

Naast Karfagen met Birds of Passage hebben we deze week: The Windmill (The Continuation), Delusion Squared (Delusion Squared II), Comedy Of Errors (Spirit), Camel (Never Let Go) & Barock Project (Coffee In Neukolln).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 18.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.