Art Rock Show – Breathing Space (Week 36)

Hackberry is een 5 mans instrumentale band uit Groningen (Nederland) die een mix speelt van progressieve rock, stoner, metal, grunge en psychedelica. Een hele mond vol, maar het klinkt bijzonder goed!

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Collega Erik Groeneweg was nogal te spreken over “Hackberry”. Hij repte van een indrukwekkend en prachtig album met meer metal dan prog, uitgevoerd door knappe muzikanten. Met trillende handjes schuif ik het schijfje in het cd-laatje. Het schijfje is getiteld “Breathing Space”. De komende drie kwartier zal dit mij regelmatig naar lucht doen happen.

Is het de verharding in de samenleving, hebben ze thuis op hun kop gehad of vinden ze zelf dat ze meer van zich af moeten bijten? We weten niet wat de heren heeft bewogen, feit is wel dat de muziek nog iets steviger is geworden.

Het kwintet, waarvan heel toevallig alle leden zonder voornaam zijn geboren, werpt direct de knuppel in het hoenderhok. Vier minuten stevige metal slash hardrock vol met gitaargeweld krijgen we op Lunares te horen, voor de eerste melodieuze break enige lucht geeft. De gitaristen De Boer en Bonardi trekken van leer, op de achtergrond zijn de toetsen van Hidskes minder prominent te horen. Een korte Hammond-solo leidt een nieuwe tempowisseling in, met nog meer stevig gitaargeluid. Weer even op adem komen, pas na tien minuten, een pianoloopje en Mellotron-koren duiken op achter de finale riffpartij. Lekker monotoon tekeer gaan op die gitaren, met toch de nodige variatie, is de kracht van dit lange nummer. (…)

Hackberry, dat klinkt als de zoveelste nieuwe exotische vrucht in het superfoodschap: mooi glanzend, donker van kleur, een stevig vel, waarin je echt even je tanden moet zetten om erdoor te komen, en dan openbaart zich een heerlijke vulling; het vruchtvlees heeft een stevige textuur, de smaak herken je van andere besachtigen, zoetig en toch fris, maar net een beetje anders, en is er een die aangenaam lang blijft hangen. Het mondgevoel is prettig en voor je het weet is het bakje leeggegeten. Gelukkig heb ik er meteen drie in mijn karretje gemikt.”

Naast Hackberry (Breathing Space), Ovrfwrd (StarStuff), Triptonus (Soundless Voice), Pyramidal (Pyramidal), The Whirlings (Beyound The Eyelids), The Windmill (Tribus) & My Sleeping Karma (Mela Ananda – Live).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.