Art Rock Show – By Royal Decree (Week 38)

The Flower Kings zijn een Zweedse progressieve rockband die in 1994 werd opgericht door gitarist en singer-songwriter Roine Stolt. De groep begon als Stolt’s tourband ter ondersteuning van zijn derde soloalbum The Flower King. Ze bleven optreden na de tournee en zijn uitgegroeid tot een van de meest productieve studio-opname-eenheden in de progressieve rock, met meer dan twintig uur muziek verspreid over veertien studioalbums.

Math Lemmen van Prog Wereld: “Het album is tijdens de afgelopen zomer opgenomen in de Fenix Studio in het Zweedse Varnhem, een stadje tussen Gothenburg en Stockholm. Deze opnames zouden eigenlijk een testronde zijn voor een splinternieuwe, volledig analoge Rupert Neve mixtafel. En diegenen die Roine Stolt een beetje kennen, weten dat hij een groot liefhebber is van analoge, vintage apparatuur.

Daarnaast stamt een gedeelte van het materiaal voor dit album uit de archieven van Roine Stolt, zelfs van vóór 1994, het jaartal van de opnames voor het eerste Flower Kings album. (…)

Ze trappen stevig af met The Great Pretender waarin in een tijdsbestek van bijna zeven minuten alles voorbijkomt wat ze normaal in een epic van twintig minuten stoppen. Dat is bijna exemplarisch voor het volledige dubbelalbum. De epics van vijftien minuten of meer lijken verleden tijd. Veel tracks klokken rond de vijf minuten en een enkele rond de zeven. Maar wat een muzikale rijkdom in elke compositie. Soms begint een track met een eenvoudige melodie of instrumentaal motiefje en groeit het binnen enkele minuten uit tot grote symfonische hoogten met zoveel verschillende lagen dat je ze niet allemaal in één keer kunt bevatten. (…)

Dit dubbelalbum, dat geen moment verveelt, behoort ongetwijfeld tot het beste dat The Flower Kings ooit hebben uitgebracht.”
https://www.progwereld.org/recensie/the-flower-kings-by-royal-decree/Naast The Flower Kings met By Royal Decree, Big Big Train (English Electric, Part One), Karmakanic & Agents of Mercy (The Power of Two), Vulkan (Mask of Air) & Gösta Berlings Saga (Et Ex).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.