Art Rock Show – Caravela Escarlate III (Week 13)

Caravela Escarlate werd opgericht in Rio de Janeiro in 2011. Het is een trio dat sterk geïnspireerd is door zowel Engelse als Italiaanse jaren zeventig progressieve rock. De band put ook uit traditionele en populaire Braziliaanse muziek, wat hen een speciaal en vrij uniek geluid geeft.

Hans Ravensbergen van Prog Wereld: “Net als op het album “Caravela Escarlate” is het op dit derde album jaren 70 troef. De invloeden van Emerson, Lake & Palmer en Trace, maar ook Triumvirat zijn overduidelijk aanwezig. Het zal je daarom niet verbazen dat het drie kwartier genieten is voor de liefhebbers van (retro) toetsenwerk. Ben je sterk gehecht aan gitaarsolo’s, dan moet ik je teleurstellen. Opener Bússola Do Tempo zet dan ook gelijk de bakens: speels aandoende toetsenloopjes, een hoogpolig tapijt van Hammond en het kenmerkende basgeluid van een Rickenbacker. De zang van bassist David Paiva is in het Portugees. Zijn stem is aan de vlakke kant en kan neigen naar verveling. (…)

Met ruim tien minuten is Cruz Da Ordem het beste nummer. Sterk beïnvloed door Emerson, Lake & Palmer, dus veel Hammond en een sterk stuk met dominante baspartijen waar Rodrigues alleen mag volgen. De zang is beperkt tot een paar regels. In het korte Ciclos is het weer drukte troef met een overenthousiaste mengelmoes van toetsen en ritmes. Het slotakkoord heet Filtro Dos Sonhos. Hier krijgt het trio de gelegenheid zich nog eenmaal individueel te onderscheiden, want dat de mannen spelen kunnen is wel duidelijk.

Deze Brazilianen zijn duidelijk liefhebbers en weten waar de mosterd wordt gehaald. Liefhebbers van retro en veel toetsen zullen zich aan “III” geen buil vallen.”

Naast Caravela Escarlate met (III) , Tempus Fugit (Chessboard), Gustavo Santhiago (Ánimam), Avora Di Carlla (O Velho, a Carne Psicodelica Arvore Do Inmaculado Ventre Da Terra), Bacamarte (Depois Do Fim), Sagrado Coração Da Terra (A Leste Do Sol, Oeste Da Lua) & Violeta De Outono (Espectro).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.