Art Rock Show – Charcoal Grace (Week 09)

Charcoal Grace is het zesde studioalbum van de Australische progressieve metalband Caligula ‘s Horse . Het werd op 26 januari 2024 uitgebracht via Inside Out Music en werd geproduceerd door Sam Vallen, de gitarist van de band.

Roger Pruppers van Prog Wereld: “Hoe vind je de balans tussen een herkenbaar bandgeluid en het introduceren van nieuwe elementen? Waar bij een aantal progmetalbands die weegschaal recent doorslaat naar de veilige kant, weet Caligula’s Horse op “Charcoal Grace” het evenwicht te vinden.

Verwacht geen al te radicale wijziging in de muzikale benadering; het bandgeluid bevindt zich nog steeds ergens tussen de landgenoten van Karnivool (tegendraadse songstructuren), Tesseract (staccato djentriffs) en Haken (hoge melodieuze zang), al is Caligula’s Horse misschien inmiddels vooral ook een referentie op zich. Maar het herkenbare bandgeluid impliceert allerminst dat “Charcoal Grace” een herhalingsoefening is. Integendeel: het is juist knap hoe de band nieuwe elementen en (vooral) een andere sfeer kan creëren zonder zijn muzikale identiteit te verloochenen. (…)

“Charcoal Grace” is een complex, veeleisend en niet zelden pretentieus kunstwerk, maar heeft (daardoor) ook veel te bieden. Het is zowel muzikaal als tekstueel geen lichte kost en heeft tijd nodig om te bezinken, maar die tijd verdient het album absoluut. Ik heb na talloze luisterbeurten nog steeds niet het idee dat ik deze plaat volledig doorgrond heb en dus op waarde kan schatten. “Charcoal Grace” is het eerste album dat ik recenseer in 2024, maar ik durf het label “jaarlijstmateriaal” er al voorzichtig op te plakken. Niet om blij van te worden, wel om stil (of Mute) van te worden.”

Naast Caligula’s Horse (Charcoal Grace), Wilderun (Epigone), Charlie Griffiths (Tiktaalika), Plini (Handmade Cities), Agent Fresco (A Long Time Listening) & Voyager (A Voyage Through Time).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.