Art Rock Show – Hellfire (Week 43)

Black midi is een Londense band die in 2018 doorbrak met een experimentele post-punk avant-jazz math rock combinatie. Met een verrassende virtuositeit voor een stel muzikanten die net van de middelbare school kwamen. De band bestaat uit Geordie Greep (zang, gitaar), Matt Kwasniewski-Kelvin (zang, gitaar), Cameron Picton (zang, basgitaar, synths) en Morgan Simpson (drums).

Louis Van Keymeulen van Indiestyle: “De laatste jaren dwingt Black Midi de hele progrockscène op z’n knieën, en dat doen ze schijnbaar zo moeiteloos dat je er haast boos van zou worden. De prille twintigers spelen en performen alsof ze al vijf decennia op de planken staan. Hun gedreun is muzikaaltechnisch gesofisticeerd, maar gebracht met een postmoderne kwinkslag. Op ‘Hellfire’ zwemt het viertal auditief wederom tussen serenades en epilepsieaanvallen. Weliswaar nog volwassener dan op voorgangers ‘Schlagenheim’ en ‘Cavalcade’.

Met de gelijknamige track zet het album aan als zijnde een orkest met tijdsgebrek. Op de tonen van marcherende fanfarepercussie verwelkomt zanger Geordie Greep je in Black Midi’s versie van het inferno. Als eerste fase van de verdoemenis werpt single ‘Sugar/tzu’ je prompt in de ring voor een muzikale boksmatch.

Melodische, rustige partijen worden afgewisseld met stortvloeden aan snelle percussie, blaasinstrument- en gitaarpartijen. De tekst beschrijft een gevecht die eindigt met een moord, interpreteerbaar als een tirade tegen het narcisme. Hier hoort toch even een disclaimer: de cryptische teksten van Black Midi zijn met intentie abstract geschreven. Open voor interpretatie. (…)

‘Hellfire’ is een verhalenbundel verpakt in experimentele rockfolie met een jazzstrikje errond. Het is niets minder dan verbijsterend hoe Black Midi teksten schrijft die Nick Cave van zijn stoel doet vallen, en tegelijk muzikaal knipoogt naar Frank Zappa die vanuit het hiernamaals zelf met open ogen staat te kijken. We kunnen amper vatten hoe zo’n album in drie maanden opgenomen is, terwijl de doorsnee muzikant er zonder twijfel enkele jaren zou over broeien. ‘Hellfire’ is de laatste telg in een trilogie van conceptueel meesterlijke albums. Bij iedere nieuwe plaat zou je denken dat Black Midi zijn hoogtepunt bereikt heeft, om daarna steeds weer het tegendeel te bewijzen. Bon, wat valt er nog over te zeggen. Onze superlatieven zijn op, want dit Londense viertal heeft ze nogmaals opgeëist. En dit schijnbaar, zonder een druppeltje zweet.”

Naast black midi met Hellfire, Swans (The Seer), Hella (There’s No 666 in Outer Space), This Heat (Repeat), Battles (La Di Da Di) & Slint (Spiderland).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.