Art Rock Show – Imperial (Week 9)

Het Zweedse Soen staat bekend als een prog-metal supergroep. Soen bestaat uit voormalige leden van Death, Opeth en Willowtree en bestaat sinds 2010, maar het eerste album kwam pas in 2012 uit.

Ralph Uffing van Prog Wereld: “Op de vorige vier albums evolueerde de band van een Tool-kloon tot een gevestigde progmetal act met een eigen geluid. Met name de albums “Lykaia” en “Lotus” konden overal op goede kritieken rekenen. Op “Imperial” wordt deze lijn voortgezet en levert Soen zijn beste werk tot nu toe af. De complexe stukken zijn nog volop aanwezig, de muziek is net zo stevig als altijd, maar de band klinkt op “Imperial” toegankelijker dan ooit. En dat is een absolute aanbeveling, want dit album bevat acht klasbakken van nummers en kent domweg geen zwakke momenten. (…)

Een ander belangrijk onderdeel van het geluid van Soen is het weergaloze drumwerk van Martin Lopez. Als een van de oprichters van de band is Lopez binnen deze band duidelijk in zijn element en met zijn drumspel zorgt hij voor ontzettend veel dynamiek in het geluid van Soen. Zijn partijen in de eerste drie nummers zijn ongekend strak en maken dit drietal van hetzelfde laken een pak. Met het vierde nummer Illusion gaat het roer enigszins om. Het nummer is een indrukwekkende powerballad van het soort waarvan we er op voorganger “Lotus” ook al een paar aantroffen. Inclusief schitterende scheurende gitaarsolo van Cody Ford. Met het daaropvolgende Antagonist gaan de volumemeters weer richting standje tien. De geweldige staccato ritmes van Lopez combineren hier uitstekend met de gedubbelde slaggitaarpartijen en het ijzersterke baswerk van nieuwkomer Oleksii Kobel. Wat een heerlijk spannend nummer en een showcase in progmetal. Ook de bijna doomy afsluiter van het album toont aan dat we hier met een hele veelzijdige plaat te maken hebben. (…)

Soen levert met “Imperial” een ongekend sterk album af. De toename in laagdrempeligheid heeft absoluut niet gezorgd voor een afname in kwaliteit. Integendeel zelfs.”

Naast Soen met Imperial: Haken (L-1ve), Anathema (The Optimist), Ihsahn (Àmr), Rishloo (Eidolon) & Pain of Salvation (Remedy Lane).

Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.