Art Rock Show – Let The Truth Speak (Week 04)

Het is bijna tien jaar geleden dat het Amerikaanse orkestrale/progressieve metalkwartet Earthside genrefans wegblies met hun debuut-LP, A Dream in Static. Dat debuut was een opmerkelijke breedbeeldaangelegenheid, maar de nieuwe plaat is waanzinnig ambitieus, allesomvattend en soms overweldigend weelderig en filmisch.

Jos Driessen van Prog Wereld: “De vele symfonische elementen zoals in “A Dream in Static” zijn er wel op “Let the Truth Speak” maar voelen beperkter aan. Het zijn uiteindelijk drie instrumentale nummers geworden waar het album prachtig mee opent en groots eindigt. Heel tactisch is in het middenstuk het ruim twaalf minuten durende Watching The Earth Sink geplaatst. Dit start als een rustig introspectief werk maar vervolgt uiteindelijk zijn weg in een briljante, duistere ambient sfeer en dat met zware gitaren. Zeldzaam mooi dit.

(…) Tussendoor verrast Earthside mij nog met de soulvolle Toto-aanpak op The Lesser Evil, gevolgd door het breekbare Denial’s Aria en weer zo’n fraai donker ambient nummer dat Vespers heet. Het is de psychedelische, fluisterende zang hierin die maar blijft rondwaren in mijn hoofd en ik associeer dit nog het meest met de verstilde filmmuziek van ‘The Revenant’ van Riyuichi Sakamoto.

Hoogtepunt is toch All We Knew And Ever Loved met Baard Kolstad van Leprous op drums. Al twee jaar geleden werd hier een fantastische videoclip van uitgebracht. Na een postrockachtige opbouw zwellen de kerkorgels vol aan waarmee het makkelijk kan wedijveren met de dramatische filmmuziek van Hans Zimmer.

De kwaliteit en veelzijdigheid van Earthside druipt er op dit album aan alle kanten van af. Toch hoop ik dat ze een vaste zanger kunnen vinden, zodat er meer een groepsgevoel ontstaat. Hoe dan ook zal er zeker nog veel fraais van de andere kant van de Aarde onze zijde opkomen.

Naast Earthside (Let The Truth Speak), The Anchoret (It All Began With Loneliness), Skyharbor (Guiding Lights), Mono & The Ocean (Transcendental), Haken (Aquarius) & Soen (Atlantis).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.