Art Rock Show – Out of This World (Week 37)

De Nederlandse band Kayak heeft er een loopbaan van bijna 50 jaar opzitten. Het nieuwe album ontstond tijdens de lockdown van de coronapandemie en het herstel van bandleider Ton Scherpenzeel. Het album werd uitgebracht door het platenlabel InsideOut Music, gespecialiseerd in progressieve rock. Kayak moest zelf het benodigde bedrag voor de productie bijeenbrengen door crowdfunding.

Rik van den Heuvel van Prog Wereld: “Zoals ik eerder al aangaf kent dit album veel variatie. Na de onmiskenbaar Kayak-achtige opener Out Of This World schieten we gelijk door naar het Bowie-esque popnummer Waiting, waarbij het niet zanger Bart Schwertmann, maar gitarist Marcel Singor is die vocaal de kar mag trekken. Een kunstje dat Marcel met zijn unieke stem goed afgaat en wat mij betreft dé verrassing van het album. Naast Schertmann en Singor krijgen ook bassist Gildenlöw en toetsenist Scherpenzeel ieder een nummer om te laten zien wat ze vocaal in huis hebben, hetgeen des te meer bijdraagt aan de diversiteit. (…)

Het album eindigt met het prachtige, door Scherpenzeel zelf gezongen Ship Of Theseus. Een lied dat ongetwijfeld geschreven is voor iedere luisteraar die niet wil aannemen dat Kayak anno 2021 ondanks de nieuwe bezetting toch dezelfde band is die al die jaren geleden zijn debuut maakte met “See See The Sun”. Zoals met het beroemde schip kan worden betwist of een band nog steeds dezelfde band is als de leden komen en gaan, maar dat is voor de luisteraar zelf om te bepalen. Ondanks mijn initiële onwennigheid heb ik nooit getwijfeld over mijn antwoord. Dit is Kayak. Dit is altijd Kayak geweest en dit zal altijd Kayak zijn. Wen er maar aan.

Terugkomend op de vraag waar ik deze recensie mee begon: de hoge verwachtingen worden zeker waargemaakt, maar dat heeft u wellicht al begrepen. Het is een Kayak plaat in hart en nieren. Met “Out Of This World” vaart de boot die niet kan zinken steevast verder. Immer bezield, immer optimistisch, wellicht met nieuwe gezichten, maar nimmer inboetend op kwaliteit.”

Naast Kayak met Out of This World, Pallas (The Dreams of Men), Knight Area (Hyperdrive), The Tangent (Auto Reconnaissance), Arena (The Visitor) & Yes (Time and a Word).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.