Art Rock Show – Panther (Week 41)

Eigenzinnigheid is het handelsmerk van de Zweedse progressieve rockband Pain of Salvation. Marcel Hartenberg van Written in Music: “Geen twee albums die zomaar op elkaar lijken, geen formule-aanpak van hun muziek, maar altijd de uitdaging in hun muziek leggend, dat is Pain of Salvation ten voeten uit.

In The Passing Light Of Day, het vorige album van de Zweden was een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van de band. Afwisseling alom, diepe intense tracks en een geweldig samenspel tussen de stemmen van Daniel en de inmiddels vertrokken gitarist Ragnar Zolberg. Het prachtige Meaningless op dat album was een bewerking van een nummer van Sign, de voormalige band van Ragnar. De thematiek: de ervaringen van Daniel in het ziekenhuis, in een situatie die hem de dood in de ogen deed zien. Geen gemakzuchtige teksten over de liefde, ditjes en datjes, maar diep de emotie in. Niet zich zelf ontziend, maar tot de bodem gaand. Ook over escapades buiten de huwelijkse bedstee. (…)

Dat doet het album ook. En hoe. De band heeft het gewoon weer voor elkaar geschopt. Een album dat compleet is, waarvan de nummers zó en niet anders horen, qua volgorde, qua sfeer. En weer is het Gildenlöw die met zijn aanpak en zijn team muzikanten een album maakt dat helder maakt hoe je progressieve muziek maakt. Weg conventies, weg verwachtingen. Pain of Salvation doet wat Pain of Salvation het beste doet. (…)

Twee toptracks wachten dan nog. Het album eindigt daarmee, net als de voorganger, ontzettend sterk. Daniel Gildenlöw en zijn mannen laten andermaal horen tot de top van de progressieve wereld te horen. Onorthodox, vol overgave, vol emotie je muziek maken, je publiek meenemen in de boodschap die je wilt vertellen, niets ontziend, zeker ook jezelf niet. En dan iedere keer nieuwe energie vinden voor een nieuwe benadering. Dat is waar Pain of Salvation voor staat. Panther is een album dat groeit met de draaibeurten, maar dat het staat als een huis, dat is al snel weer duidelijk. Het kan maar gezegd zijn: zó intens als Pain of Pain of Salvation klinkt geen andere band. Het wachten wordt met Panther meer dan rijkelijk beloond. Misschien moeilijk om aan de voorganger te tippen, maar ook dit is een topplaat van de Zweden.”

Naast Pain of Salvation met Panther hebben we deze week: Redemption (The Fullness of Time), Threshold (March Of Progress), Arjen Lucassen’s Guilt Machine (On This Perfect Day), Wolverine (Machina Viva) & Evergrey (Recreation Day).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.