Art Rock Show – Pastoralia (Week 33)

Jordsjø, een Noors duo, treedt in de voetsporen van hun spirituele voorgangers, Änglagård. Beide acts putten sterk uit acts als Yes en King Crimson, maar Noorse melodieën zijn verweven met Anglo-prog.

Naast Jordsjø met Pastoralia, 3rdegree (Ones & Zeros: Volume 0), Tusmørke (Ført Bak Lyset), Panzerpappa (Summarisk Suite), Birds and Buildings (Bantam to Behemoth) & Homunculus Res (Della Stessa Sostanza Dei Sogni).

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Het eerste woord dat bij me opkomt om iets over hun muziek op te merken is sfeer. Alle acht composities wekken een bepaalde intieme sfeer op, het duo creëert een muzikale wereld waar de melancholie van afdruipt en waar het heel prettig toeven is. De titel geeft het ook mooi weer, de klanken van Jordsjø hebben iets pastoraals en dan in de betekenis van een idyllisch beeld van het platteland, iets wat het oude Genesis ook zo meesterlijk kon oproepen. Het album is gebaseerd op dromen over een hang naar vrijheid, te vinden in het fictieve Pastoralia, waar elkee dag overeenkomt met de tropische nachten in Noord Noorwegen en waar de mensen in de bossen dansen rond het kampvuur. Veel pastoraler krijg je het niet. (…)

“Pastoralia” is typisch zo’n cd die zich in zijn eigen tempo als een fraaie bloem ontvouwt. Het is onmogelijk om alles wat er in deze drie kwartier gebeurt in één keer mee te krijgen. Daarvoor is er teveel in verstopt. Maar nooit is het teveel, vaak heeft Oftung ook juist weinig nodig. Een enkele gitaar- of toetsenaanslag of een geblazen toon is soms al genoeg om een rustpuntje te creëren of een aanzet te vormen tot iets massaals.

Geen enkeltje, maar zeker een ticket wil ik naar de bossen in het noorden van Noorwegen om bij  de klanken van Jorsdsjø de vrijheid te ervaren van het land Pastoralia, waar het geweldig toeven moet zijn. Alleen de muziek is dit bezoek al waard.”

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.