Art Rock Show – Redemption (Week 28)

Mystery is inmiddels een grote naam geworden binnen de neo-prog stroming van de progressieve rock. Met ‘Redemption’ zijn ze inmiddels toe aan hun achtste plaat.

Maurice Van Der Zalm van Rockportaal.nl: “Michel St-Pere is het universele brein achter Mystery. Hij richtte de band (op 17-jarige leeftijd) op in 1986 onder de naam Century, maar aangezien een Franse band deze naam al had, werd uiteindelijk gekozen voor de naam Mystery. In de loop der jaren is het, evenals veel andere beginnende bands, een komen en gaan van bandleden. Een aantal daarvan waren het resultaat van verschillende muzikale visies, maar helaas verloor Michel ook twee (oud)leden door tragische gebeurtenissen.   

Sinds 2017 is de bezetting stabiel en is Mystery toe aan het negende studioalbum Redemption. Een album dat uitgebracht wordt Michels eigen label Unicorn Digital. De voorgaande albums mochten rekenen op zeer positieve kritieken en ook live wist Mystery te overtuigen en een grote fanbase achter zich te krijgen. Vooral in Nederland mag Mystery zich een grote naam noemen. Een compleet livealbum is hier in de Boerderij in Zoetermeer opgenomen en in de zevendaagse tour die de band afgelopen maand in Europa verzorgde, stonden twee Nederlandse podia op de lijst. Tijd om het nieuwe album van het zestal onder de loep te nemen.

Gemakshalve kan de muziek van Mystery in het hokje van het progressieve genre geplaatst worden. Sommigen omschrijven het als neo-progrock in het straatje van Pendragon, Arena en IQ, maar een fikse portie symfonische rock is tevens in de muziek van Mystery te vinden. Invloeden van Saga zijn duidelijk aanwezig. Het is ook een leuk detail dat zanger Jean Pageau de band ook leerde kennen in 2013 toen Mystery het voorprogramma verzorgde van Saga en Jean Pageau daar in het publiek stond. In de opener Behind The Mirror is er echter ook een sterke link naar het geluid van Rush te maken. Het spel van toetsenist Antoine Michaud, het bijzondere ritmewerk van drummer Jean-Sébastien Goyette en het gitaarspel van Michel St-Pere maken van Behind The Mirrors een genot om naar te luisteren. Jean Pageau siert het met zijn bijzondere stemgeluid en de mix van progressieve stukken en een prachtige melodie maken van Behind The Mirror meteen een klassieker. De gitaarsolo van Michel is uiterst doeltreffend en ademt in alles passie voor de muziek. Behind The Mirror is representatief voor de meer krachtige composities. (…)

Acht composities en 73 minuten verder, ervaar ik een leeg gevoel dat alleen gevuld kan worden door de repeatknop. 73 minuten is 4.380 seconden en geen enkele daarvan is verspild. Mystery overtuigt op alle fronten en blijkt ook een meester te zijn in het maken van langere composities die aantrekkelijk blijven. Redemption is een meesterwerk op het progressieve / symfonische vlak en 2023 is binnen het genre een uitstekend progjaar.”

Naast Mystery met Redemption, Knight Area (D-Day II – the final chapter), Lee Abraham (Only Human), IQ (Dark Matter), Mostly Autumn (White Rainbow) & Arena (Re-Visited Live!)

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.