Art Rock Show – Rise of Kassandra (Week 31)

Met ‘Rise Of Kassandra’ hebben we een prachtige debuutproductie in handen, zoveel is zeker. In de beste traditie van de progressieve rock uit de jaren zeventig is het album complex, muzikaal gevarieerd en bevat het niet één, maar zelfs twee epische stukken.

Hans Ravensbergen van Prog Wereld: “Aan de basis van het Italiaanse gezelschap Tritop (aanvankelijk noemden zij zich Wanderlust) staan drummer Ivo Di Traglia en toetsenist Roberto Sandirocco. In 2008 bundelden zij de krachten. Wat later voegden zanger-bassist lacopo Di Traglia en gitarist Yuri Massaro zich bij de groep. Dankzij tal van optredens ontstond al snel een fanbase. Tragische persoonlijke omstandigheden noopten de groep hun activiteiten op te schorten, waarna Di Traglia enkele jaren later met vier nieuwe bandleden de draad weer oppakte.

Het beste van het verleden en heden verenigd. Zo vat je de muziek van Tritop in een paar woorden samen. Invloeden van Genesis, Yes, Gentle Giant, Emerson Lake & Palmer, maar ook traditionele Italiaanse symfo worden vermengd met recente invloeden van Haken, Spock’s Beard, The Flower Kings en Kaipa en overgoten met een Italiaanse sausje. Het resultaat is bij vlagen bombastisch en wordt gedomineerd door gitaar en toetsen, waaronder Hammond en Mellotron. Met de invloeden ‘van naam’ is bekennen van kleur een valkuil, maar daar trappen deze Italianen niet in. Behendig creëren ze een eigen, vrij stevig, geluid.

Jaren hard werken en investeren in dat eigen geluid resulteerde in het debuutalbum “Rise Of Kassandra”. Een conceptalbum over enkele aspecten van de menselijke natuur, zoals de angst voor chaos en hoe dit ons ertoe aanzet om onderdrukkende structuren te creëren. De soms diepgaande teksten komen uit de koker van Iacopo Di Traglia, die als tekstschrijver nog aan Tritop verbonden is.

(…) Tritop is een interessante nieuwkomer. Ik eet het cd-boekje op wanneer we niets meer van deze groep vernemen. Het mag duidelijk zijn dat ik zeer onder de indruk ben van dit schijfje. Degenen die verkondigen dat symfo en prog al lang zijn uitgekauwd, zullen bij het luisteren naar “The Rise Of Kassandra” hun woorden terugnemen.”

Naast Tritop met Rise of Kassandra, We Came From Space (Overlords), Legacy Pilots (The Penrose Triangle), Kyros (Celexa Dreams), Zio (Flower Torania) & Southern Empire (Live At HQ 2016).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.