Art Rock Show – Salighet (Week 51)

Jordsjø is een duo uit Oslo, Noorwegen, geïnspireerd door Scandinavische folklore via jazz naar vroege Britse prog. In de traditie van sommige van de beste Scandinavische rock uit de vorige eeuw, slaagt Jordsjø erin om progressieve rock te versmelten met fantastische melodieën en een folkloristische twist. Salighet is het vierde studioalbum van de band.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “Salighet“. Spreek het maar eens hardop uit, met de klemtoon op “Sa” en je weet wat het betekent: Zaligheid. Een woord dat we niet dagelijks zullen gebruiken, maar wat perfect van toepassing is op dit album, want met dit werkje word je 42 minuten pure zaligheid voorgeschoteld.

Zet eerst je stereo op dertig en druk dan op play. Het instrumentale Invokasjon moet je zo luid mogelijk ondergaan. Wedden dat je mondhoeken na zes seconden al omhoog krullen? Mellotron-klanken en een gierend orgel doen je meteen van je stoel opveren. Wat een begin! De akoestische gitaar en een sfeervolle toetsensolo doen je verbazing alleen maar toenemen. Dat noem ik nog eens een majestueuze opening! (…)

Het slot wordt verzorgd door het langste nummer Stjernestigen. Het bevat een aantal fenomenale tempowisselingen en ook de gitaarsolo is enorm sfeervol. In het lange outro is er ruimte voor warme Mellotron-klanken die langzaam wegsterven. Je wordt als het ware voorzichtig begeleid naar het einde van dit album. Alsof ze willen zeggen: “Kom maar even rustig bij, joh. Het is ook zo’n trip geweest”. Gelukkig kun je altijd nog een keer op play drukken. Samen met “Nattfiolen” is dit het beste dat het tweetal tot nu toe heeft uitgebracht. Pure gelukzaligheid.”

Naast Jordsjø (Salighet), Pattern-Seeking Animals (Only Passing Through), Moon Safari (Blomljud), Meer (Meer), Big Big Train (Gathering Speed), Magic Pie (Fragments of the 5th Element) & Änglagård (Epilog).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.