Art Rock Show – Sanctuary (Week 46)

IO Earth is een baanbrekende Britse Symfonische rockband die er trots op is dat ze genres naadloos met elkaar kan vermengen en zo haar eigen kenmerkende geluid creëert.

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Outside is meteen al op en top IO Earth. Na een subtiel begin met een onheilspellende sfeer, bouwt het nummer op naar het volle orkest dat de band ook kan zijn. Zware riffs en uithalen van Odinsen, maar ook Cureton die er fraai tussendoor tokkelt, de viool voegt wat romantiek toe, even is de sfeer oosters. Een furieuze gitaarsolo luidt het slot in, een enkel pianoakkoord.
Gough treedt niet op de voorgrond, maar zijn toetsenspel en orkestraties zijn essentieel voor het bandgeluid. Met bijzondere geluiden creëert hij steeds een andere sfeer. Het kan een discodreuntje zijn, iets industrieels of elektronisch hebben, donker of ambient klinken, maar van loungeklanken is Gough ook niet vies.

Het gitaarspel van Cureton is ook rijker geworden. Zijn akoestische en subtiele elektrische bijdragen zijn uiterst fraai en omzomen de gouden sopraan van Odinsen. Zijn elektrische solo’s lijkt hij nog ruiger en intenser te willen inzetten. Die contrasten hebben iets magisch. Voeg hierbij de vaak abrupte overgangen, die zo treffend gekozen zijn, en je hebt genoeg ingrediënten voor een wonderschone plaat. (…)

Geen automatische piloot voor IO Earth. De band heeft een onmiskenbaar eigen geluid, maar blijft zich ontwikkelen, wat ik razend knap vind. Ik raad iedereen aan op zoek te gaan naar dit heiligdom, dit toevluchtsoord, want wanneer je de reis hiernaartoe onderneemt, en je weet deze “Sanctuary” te bereiken, is de beloning groot.”

Naast Io Earth (Sanctuary), Carptree (Emerger), Also Eden ([Redacted]), Panic Room (Essence), Touchstone (Wintercoast) & Tinyfish (One Night on Fire).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.