Art Rock Show – Seven Chambers (Week 49)

Unitopia is een Australische muziekgroep die zich begeeft binnen de genres progressieve rock en metal. De band wordt in 1997 opgericht door Mark Trueack en Sean Timms. En nu, elf jaar na de laatste studioplaat, eindelijk een nieuw album.

Erik Groeneweg van Prog Wereld: “Een nieuwe plaat met een verrassende bezetting! De ritmesectie bestaat uit twee legendes uit de jazzrock, bassist Alphonso Johnson (Weather Report, Santana, Phil Collins, Steve Hackett) en drummer Chester Thompson (Frank Zappa, Phil Collins, Genesis, John Fogerty, Santana). Trueack heeft Steve Unruh meegenomen uit zijn side-project United Progressive Fraternity (UPF) en op gitaar treffen we John Greenwood aan, die naast zijn recent afgesloten loopbaan als directeur van het brandwondencentrum in Adelaide ook een geweldige gitarist is. Hij kwam in contact met de band omdat gitarist Jimmy Keegan, die met een akoestische versie van UPF toerde, een ongeluk met zijn hand kreeg en door Greenwood behandeld werd.

Deze band maakte met “Seven Chambers” met gemak het beste album dat Unitopia ooit uitbracht. Voor een deel komt dat omdat de band, na al die jaren en met deze nieuwe mensen, een andere koers vaart. Ik ben niet de enige die aanslaat op de buitengewoon sterke gelijkenis met het werk van Big Big Train. Maar er zijn andere ingrediënten die van dit album zo’n succes maken. Die beroemde ritmesectie bijvoorbeeld, die ongelooflijk hecht klinkt, strak en beheerst, maar die bijna vanuit het niets virtuoos kan vlammen. Het gitaarspel van Greenwood is ook een belangrijk element; nog niet eerder hoorde ik Unitopia zo fel van zich af bijten als tijdens de metal-passages in afsluiter The Uncertain of Mania, bijvoorbeeld. (…)

… virtuoze muzikanten, sterke liedjes, die overduidelijk refereren aan een zeer geliefde progband, briljante solo’s, puntgave arrangementen, genoeg avontuur om de meest kritische luisteraar (hallo!) te boeien, hier een klodder progmetal, daar een likje klassiek, het ligt er misschien iets te dik bovenop. Maar als dat opzet was, dan zijn ze daar wel donders goed in geslaagd. “Seven Chambers” is een wereldplaat.”

Naast Unitopia (Seven Chambers), Southern Empire (Another World), Lee Abraham (Comatose), David Minasian (The Sound of Dreams) & Karnataka (Secrets of Angels).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.