Art Rock Show – Sixteen (Week 34)

Einar Solberg kennen we als de frontman en zanger van de Noorse progressieve metalband Leprous. Wat hij met zijn stem kan is ongekend. Hij heeft een bereik om bang bang te worden en zowel in het hoog als in het laag maakt hij ferm indruk.

Maarten Goossensen van Prog Wereld: “Voor dit album trok hij alle registers open en dat is te horen. De productie is puntgaaf en kosten nog moeite werden gespaard om het juiste resultaat te bereiken. Een hele rits muzikanten, een kerkorgel en het Filharmonisch Orkest van Praag maken hun opwachting. Een hele investering. Solberg schrijft dan ook dat zijn portemonnee pijn doet. Het hoort bij een muzikant die geen half werk wil afleveren en hoge standaarden voor zichzelf heeft.

De muziek doet minder aan Leprous denken dan ik had verwacht. Alhoewel je zijn unieke stemgeluid wel altijd automatisch aan deze band koppelt. Met name door de blazers en orkestraties heeft dit album een meer brede en bijna klassieke benadering. Dat betekent niet dat dit een soft album is geworden. De registers worden met regelmaat opengetrokken. Neem het nummer Splitting The Soul. Het intro bevat zware elektronische geluiden en heeft een sterke opbouw. De erupties, die je vanaf het begin voelt aankomen, laten niet lang op zich wachten. Het is Ihsahn die met zijn felle, gruntachtige stem je de rillingen over de rug weet te bezorgen. Het maakt dat ongemak en schoonheid heel dicht langs elkaar heen schuren. De dreigende toetsen en gelaagde gitaar doen de rest. Een nummer waar je even van moet bijkomen. (…)

Buiten kijf staat dat Einar Solberg een magistrale zanger en tekstschrijver is. Je zult je eigen conclusie moeten vormen.”

Naast Einar Solberg (16), Rikard Sjöblom’s Gungfly (Friendship), Southern Empire (Civilisation), Keor (Hive Mind), Cheeto’s Magazine (Amazingous) & Attention Attention (The Beach Stays the Same).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.