Art Rock Show – Starlight and Ash (Week 45)

Oceans of Slumber is een Amerikaanse heavy metal band uit Houston, Texas en werd opgericht in 2011. De Texaanse groep staat bekend om de vele verschillende stijlen die ze mixt. Ook de inbreng van zangeres Cammie Gilbert is groot.

Joost Aarts van Zware Metalen.com: “Eigenlijk heeft Oceans of Slumber een aantal aspecten vanuit de vorige albums samengevoegd om hier iets nieuws uit te creëren. Door de warme stem van Cammie, die zich inmiddels mrs. Beverly mag noemen, blijft het geheel vertrouwd aanvoelen. De “stempel” New Southern Gothic is niet zo fors gezet als ik vreesde. Zo is er wel degelijk ruimte voor metaalachtige randjes. Dit hoor je dan met name terug in de gitaarriffs, degelijke drumescapades en de toch wel naargeestige sfeer. Daar wil ik direct aan toevoegen dat het over de gehele linie een stuk ingetogener klinkt dan het voorgaande album. Starlight and Ash spreekt tot de verbeelding, vanaf de opener tot het einde is het een muzikale uitspatting waarbij het voelt alsof je de film zelf in je hoofd af laat spelen. De hints naar blues, jazz, country, maar zeker ook de jaren tachtig, liggen er dik bovenop.

Na een aantal luisterbeurten komen de klanken en teksten tot leven. Buiten het feit dat de muzikanten hier prima musiceren en er echt zeer genietbare momenten op gitaar, synth, drums en piano te horen zijn, steelt mrs. Beverly hier toch wel de show. Zelden heb ik een zangeres gehoord die haar unieke pallet van stemklanken zo de breedte weet in te stuwen. En natuurlijk sta ik daar na het horen van een nummer als The Banished Heart (2018) niet meer van versteld, maar evengoed ben ik nu ook weer verbluft. Zoals ik toen ook al wist, is het een dame die heel klein en intiem kan zingen, om vervolgens alles uit de kast te halen. Niet zelden zit er ook een snik of randje aan haar stem, waarmee de tragiek maximaal bij de luisteraar binnenkomt. Zodoende voelt Starlight and Ash aan als een heel emotioneel album, waar je maar moeilijk van kunt loskomen. (…)

Veelzeggend is het feit dat ik moeite heb om kritische punten over deze plaat te formuleren. Maar als ik er dan één moet benoemen dan is het dat ik de cover House of the Rising Sun niet de beste vind. Hoewel perfect passend op deze plaat, heb ik moeite om aan deze versie te wennen. Misschien omdat ik teveel naar het origineel heb geluisterd. Op een verder wonderbaarlijk en zeer genietbaar album is dit dan ook de enige kritische noot.

Naast Oceans of Slumber met Starlight and Ash, Disillusion (The Liberation), Wilderun (Sleep at the Edge of the Earth), Persefone (Shin-Ken), In Vain (The Latter Rain) & The Gathering (A Noise Severe).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.