Art Rock Show – Strings from the Edge of Sound (Week 03)

Karmamoi is een Italiaanse band die in 2008 werd opgericht door Daniele Giovannoni (drums) en Serena Ciacci (zang). In 2009 brachten ze een single uit en gingen ze live spelen in Italië. Vorig jaar brachten ze een nieuwe plaat uit. Een juweeltje als het mij vraagt…

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “String from the Edge of Sound is de zesde cd van de in 2008 door drummer Daniele Giovannoni opgerichte formatie en het is een beetje een wonderlijke. Vier nieuwe nummers prijken erop, waarvan er eentje twee minuten duurt, met in totaal dik twintig minuten muziek. Daarnaast vijf bestaande nummers die een orkestrale upgrade hebben gekregen. Een mix van een nieuwe cd en een opgepimpte compilatie, zoiets.

Om met de laatste te beginnen, de toegevoegde violen en andere orkestinstrumenten passen prima bij de vaak wat naargeestige sfeer die de muziek van Karmamoi kenmerkt. Dat kun je aan de viool en cello wel overlaten. Zanger Valerio Sgargi eist de hoofdrol op. Hij heeft een prachtige stem en kan, zoals het een rechtgeaarde Italiaan betaamt, met veel pathos zingen. Zijn Engels is bijna accentloos, dat stoort dus helemaal niet. Maar wat zou het mooi zijn als deze jongen gewoon in het Italiaans zingt; een gemiste kans, vind ik. (…)

Een van de nieuwelingen, Black Hole Era, is een goed voorbeeld van hoe Karmamoi te werk gaat. De akoestische gitaar neemt hier dan wel even de rol van de piano over. De zanglijnen lopen soms door elkaar, de drums nemen heel even de regie over en een prachtige gitaarsolo van Alex Massari doorklieft de stilte, voor een tamelijk furieus einde. I will come in your Dreams zit aan de andere kant van het spectrum. Onder kalme pianobegeleiding schiet Sgargi erg de kant van de clooners op. Wat mij betreft wel op het randje. Lichte orkestratie ondersteunt de (samen)zangparijen in dit emotionele en uiterst ingetogen nummer. Tegen het eind zet iedereen nog wel een tandje bij. Het instrumentale slotnummer doet de zangers enig gejodel ontlokken.

En zo volgt het ene sfeerplaatje na het andere. Mooie rustige piano- of akoestische gitaarpartijen met bijpassende zang zorgen voor de nodige momenten van verstilling. De crescendostukken, met orkest, zorgen voor het gewenste leven in de brouwerij en de zorgvuldig geplaatste gitaarsoli vormen de kers op deze torta. Je gaat bijzondere momenten ervaren als je je openstelt voor deze prachtige muziek. En het draagt ook nog eens bij aan een mooi karma.”

Naast Karmamoi (Strings from the Edge of Sound), Damanek (Making Shore), Nine Skies (Retrun Home), Siiilk (Way to Lhassa), Dreaming Madmen (Ashes of a Diary) & Jonas Lindberg & the Other Side (Miles From Nowhere).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.