Art Rock Show – The Red Planet (Week 34)

Rick Wakeman behoeft geen introductie voor de prog fans. Een wereldberoemde Britse keyboardspeler, songwriter, producer, presentator en schrijver. Best bekend als toetsenist van Yes, de band waar hij een knipperlichtrelatie mee heeft…

Eric Schoolmeesters van Rockmuzine.nl: Het English Rock Ensemble, een band door hem opgericht in 1974, was de begeleidingsband. Dit Ensemble speelt ook op Wakeman’s nieuwe album “The Red Planet”, een conceptplaat die zeer aan de opzet van “The Six Wives” doet denken. Als je niet beter weet is het alsof er een sprong van 1973 naar 2020 wordt gemaakt en de massa’s tussenliggende albums niet bestaan. Op “The Red Planet” put hij geen inspiratie uit karakters van vrouwen, maar de verschillende grillige landschappen van planeet Mars, de rode planeet. Elk nummer heeft een titel die verwijst naar een van Mars’ landschappen, veelal vulkanische gebieden. Dat Rick een voorliefde voor de kosmos heeft moge duidelijk zijn, de vorige cd met het English Rock Ensemble heet “Out There” , de plaats waar volgens hem God vertoeft. God, degene die hem z’n muzikale genialiteit heeft geschonken. En ergens “out there” bevindt zich Mars, de planeet die hem zó heeft geïnspireerd dat hij bijna boven zichzelf uitstijgt met een album dat kan wedijveren met zijn beste Yes werk en “The Six Wives”.

Acht nieuwe stukken die bol staan van de toetsenpartijen, maar ook genoeg ruimte bieden voor gitaar, bas en drums. Rick Wakeman is zeker geen egotripper en hij gunt The English Rock Ensemble zoveel artistieke vrijheid dat het niet op een soort achtergrondband lijkt. Luister bv. naar vlijmscherpe gitaarsolo’s van Dave Colquhoun en de mooie baslijnen van Lee Pomeroy. Daarbij de talloze analoge en digitale toetseninstrumenten (met de Spacesynth om sommige passages kosmisch te laten klinken) die zorgen voor indrukwekkende instrumentale passages. Er wordt als het ware een verhaal verteld zonder zang!

(…) Rick Wakeman bewijst wederom dat hij een der grootste toetsenvirtuozen ooit is en met dit ultieme progrockalbum bereikt hij eenzame hoogten. Hoger dan de grootste vulkaan uit het zonnestelsel, Olympus Mons (titel van track vier), die meer dan 25 km. boven het Mars-oppervlak uittorent!

Naast Rick Wakeman met The Red Planet hebben we deze week: Kayak (Nostradamus – The Fate of Man), Rick Wright (Broken China), Jon Anderson (1000 Hands Chapter One), Kitaro (Ancient) & Yes (Live At Montreux).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

 

 

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.