Art Rock Show – The Theory of Molecular Inheritance (Week 51)

In 1995 verraste het Britse Arena menig neo-prog liefhebber met hun debuutalbum Songs From The Lions Cage. Drie jaar later leverde de band hun volgens velen beste album The Visitor af. In 2020 verliet zanger Paul Manzi de band. Opvolger bleek Damian Wilson te zijn. Een prima keuze blijkt nu.

Fred Nieuwesteeg van Prog Wereld: “Het concept en de teksten komen weer van Clive Nolan. De pretentieuze titel van de elfde cd “The Theory Of Molecular Inheritance” is afgeleid van zijn idee dat moleculen van overleden mensen later in ander leven terugkomen en daar mogelijk weer en eigen leven gaan leiden. Dit blijkt in de natuurkunde bekend te staan als de theory of molecular inheritance. Voilà, we hebben de titel voor onze nieuwe cd!

De productie en de mix zijn weer het werk van Mitchell en hij is er in geslaagd het geheel stevig te laten klinken, zonder dat het overdreven zwaar overkomt. De luchtigheid die dit oplevert biedt ook voldoende ruimte voor drummer Mick Pointer en bassist Kylan Amos om voldoende voor het voetlicht te komen. (…)

Zo herbergen alle elf nummers wel iets fraais, teveel om alles te vermelden. Het beste ondergaat de luisteraar dit uur puike muziek zelf, om steeds weer iets nieuws te kunnen ontdekken. De band heeft zichzelf een goede dienst bewezen Damian Wilson aan boord te halen. Op “The Theory…” is hij meer dan nadrukkelijk aanwezig en voegt nadrukkelijk iets toe, al kan ik me voorstellen dat de vele ingetogen zang+piano-stukken niet iedere rechtgeaarde neo-progger kunnen bekoren. Van de muziek, in het bijzonder van het toetsenspel van Nolan en het gitaarwerk van Mitchell, druipt de klasse af en de bekende stevigheid van Arena maakt zeer regelmatig plaats voor fijne rustige momenten. De elf nummers vormen een uitgebalanceerd geheel, dat naarmate je het vaker beluistert steeds beter gaat klinken. Kortom, een album waaraan je zomaar danig verknocht kan raken.

Naast Arena met The Theory of Molecular Inheritance, Mostly Autumn (White Rainbow), Marillion (Marbles), Pallas (The Blinding Darkness), Enchant (The Great Divide) &  (The Last Encore).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.