Art Rock Show – Vigesimus (Week 18)

De Mexicaanse progformatie Cast bracht begin dit jaar zijn twintigste studioalbum uit. De band werd in 1978 opgericht door Alfonso Vidales en verblijdt ons op geregelde tijdstippen met nieuw werk.

Hans Ravensbergen van Prog Wereld: “Zoals te doen gebruikelijk op albums van Cast is ook op dit schijfje een aantal nummers volledig instrumentaal. De fantastische opener Ortni is daar een van. Cast trekt hier gelijk alle registers open. ‘Wervelend’ en ‘overdonderend’ dekken de lading het best. Maar ook het dreigende en voor Cast-begrippen metal-achtige Manley met de nodige gitaarriffs mag er wezen. Instrumentaal hoogtepunt is het ruim tien minuten klokkende Contacto. Deel 1, Primo Acto, is barokachtig met viool en toetsen, waaronder piano. Het tweede deel, Profundi, staat in het teken van gitaar.
Daarnaast kennen de meeste nummers breed uitgesponnen instrumentale passages. Het zijn welkome afwisselingen. Want de prima zanger Bobby Vidales heeft een intensieve stijl van zingen. In korte tijd schotelt hij de luisteraar veel tekst voor.

Muzikaal gezien kent Cast legio aanknopingspunten. Vrijwel alles tussen de oude Genesis en de hedendaagse Pendragon passeert de revue. Dat alles verpakt in een bombastisch en orkestraal jasje waar de Mexicanen patent op hebben. Toetsen hebben de overhand, variërend van dubbellaags tot vlotte solo’s. Maar kritische luisteraars horen op dit album een kentering die op “Power And Outcome” al voorzichtig werd ingezet. (…)

Dit album kent een extra emotionele lading. Gedurende het schrijfproces overleden oud-bandlid Dino Brassea (zang en fluit) en de zus van Alfonso Vidales. “Visegimus” is mede aan hen opgedragen. Het nummer Another Light is zelfs speciaal opgedragen aan Ana Luisa Vidales. De samenzang van Bobby Vidales en Lupita Acuña is hier prachtig en kent een extra lading. (…)

Maar op een of andere manier weten ze, in elk geval bij mij, de juiste snaar te raken. Zo ook deze twintigste van Cast, met ruim 76 minuten een voedzaam brood. Wat mij betreft is het Mexicaanse deeg na 43 jaar en 20 albums nog niet op.”

Naast Cast met Vigesimus, Saena (Saena), Ekos (Otra Dimensión, Codice (Alba Y Ocaso), Critical Point (Critical Point) & Toccata (Circe).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.