Art Rock Show – Walking up That Valley (Week 7)

Needlepoint is een werkelijk unieke band uit Noorwegen rond multi-instrumentalist Bjørn Klakegg. Ze werkt met leden van Elephant9, Møster! en Bigbang. Fans van Soft Machine, ELP en Camel zullen zich meteen thuis voelen met deze warme terugblik op de hoogtijdagen van de experimentele rockmuziek.

Alex Driessen van Prog Wereld: “Het gebruik van klavecimbel, viool, fluit en een koor(tje) voegen extra lagen toe aan een album dat al barst van de ideeën. De luisteraar wordt heen en weer geslingerd tussen dromerige vintage toetsenpartijen, drukke drums en percussie, geestverruimend, jazz-getint gitaarwerk en inventieve, krachtige baslijnen. Klakegg’s zachte en melodieuze stem krijgt genoeg ruimte in de mix, terwijl de teksten verhalen over de weg tussen realiteit en fantasie.

De inmiddels kenmerkende stijl van Needlepoint klinkt op zijn best in openingsnummer Rules Of A Mad Man: heerlijke aan Robert Wyatt en John Marshall (Soft Machine) refererende drums van Olaf Olsen met daarnaast de geprononceerde baspartijen van Nikolai Hængsle, het fuzzy orgeltje van David Wallumrød en de zachte, soms fluisterende stem van Klakegg, die nog steeds doet denken aan Caravan’s Pye Hastings. Sorry voor alle vergelijkingen, maar je kunt er gewoon niet omheen soms. (…)

Denk nou niet dat je hier te maken hebt met een epigoon van Caravan of Soft Machine. Integendeel, er is sprake van een duidelijke ontwikkeling naar een eigen stijl die ergens het midden houdt tussen de al gememoreerde Canterbury scene, vroege Yes en The Nice enerzijds en de jazzy tonen van Steely Dan anderzijds. Als je dan ook nog over goede schrijvers- (Klakegg) en bovenmodale muzikale kwaliteiten beschikt (alle bandleden) dan zit het wel goed. De landgenoten van Wobbler deden al eerder van zich spreken: de Noren nemen de tent over in de progwereld.”

Naast Needlepoint met Walking up That Valley, Kanaan (Windborne); Motorpsycho and Ståle Storløkken (The Death Defying Unicorn), Bushman’s Revenge (You Lost Me at Hello), Ultralyd (Conditions for a Piece of Music), Krokofant (Krokofant) & Møster! (States of Minds).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.