Art Rock Show – Water, It Feels Like It’s Growing (Week 14)

Met een hypnotiserende mix van post-rock, progressieve rock en krautrock overschrijdt Atsuko Chiba uit Montreal met veel lef veel muziekgenres. Maurice Van Der Zalm van Rockportaal.nl: “Hoewel ze de muziek zelf als experimenteel omschrijven, moet ik zeggen dat het allemaal vrij gangbaar is. Wat wel opvalt is dat de band op nagenoeg alle composities een sfeer weten neer te zetten waarin je mee wordt gezogen en die in die hoedanigheid gevuld is met pittige, soms wat minder voor de hand liggende accenten.

Wat zeker belangrijk is in het geluid van Atsuko Chiba is het drumwerk. In Sunbath is het dé rode draad in een compositie die veel psychedelische vibes heeft en waarbij de zang sterk doet denken aan de muziek van The Pixies. So Much For heeft een wat hoger tempo en ook hier weer die drum die als een metronoom alles het ritme geeft. De muziek in zijn geheel wat best hypnotiserend genoemd worden en in die roes die je ervaart zijn er in de muziek, in andere lagen, heel veel details te vinden. Het is allemaal niet heel erg conventioneel en het enige dat je hier het beste kunt doen is je laten meevoeren door het samenspel in ritme en melodie. Bij Shook (I’m Often) is het niet anders.

Het repeterende ritme zorgt al voor een vorm van mantra en de vijf regels tekst komen steeds maar weer terug en terug. Je zou bijna denken dat het gaat vervelen, maar dat is nu juist zeker niet het geval. Het is telkens die herhaling die je pakt. Seeds start rustig met een pulse en mooie heldere zang. Pas na anderhalve minuut schuift de synthesizer langzaam in en wordt er een flinke beat ingezet. Het is hier de kunst van Atsuko Chiba om alles heel, heel geleidelijk op te bouwen. Seeds is inderdaad het muzikale equivalent van de groei van een bonenplant die met time-lapse is opgenomen. Uiteindelijk nemen de synthesizer en gitaar heel voorzichtig de rol en de aandacht over en verdwijnt de zang wat naar achteren. Het zorgt er allemaal wel voor dat je gekluisterd aan je muziekboxen blijft plakken. Seeds eindigt dat weer verrassend met klassieke elementen en licht chaotisch. (…)

Atsuko Chiba is voor mij, buiten mijn voorkeursgenre, een leuke band die met dit derde album me wel wist te pakken. Ik houd er wel van wanneer ik mag en kan verdrinken in ritmes en melodieën die uiteindelijk minuten duren. ”

Naast Atsuko Chiba met Water, It Feels Like It’s Growing, Hashshashin (Badakhshan), Thumpermonkey (Make Me Young, Etc.), Jardín De La Croix (Ocean Cosmonauts), Tides of Man (Dreamhouse), Anywhere (Anywhere), Red Sparowes (The Fear Is Excruciating, but Therein Lies the Answer) & Tangled Thoughts of Leaving (Deaden the Fields).

  • Thursday/Donderdag 12.00 – 24.00
  • Friday/Vrijdag 12.00 – 24.00
  • Saturday/Zaterdag 12.00 – 24.00

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.