Rock On! Wednesday, 1 November 2023 – Hoelderlin, Peter Bursch und die Bröselmaschine., Emtidi, Grobschnitt & Rufus Zuphall

Psychedelic, heavy, prog and more innovating sounds spanning the late 60s and the early 70s –  Wednesday August 12th.  Dan’s pick of the week: Hoelderlin (Hölderlins Traum), Peter Bursch und die Bröselmaschine (I Feel Fine), Emtidi (Saat), Grobschnitt (Solar Music Live) & Rufus Zuphall (Weiß Der Teufel).

De eerste helft van de jaren zeventig waren erg dynamisch voor de West-Duitse muziek. Krautrock was al een genre geworden en rond 1973 begonnen verschillende bands al dan niet geinspireerd door Britse voorbeelden, ook hun eerste stappen in de symfonische rock te zetten.
Wouter Brunner van Prog Wereld: “Hölderlin, toen nog met een umlaut geschreven, werd in 1970 opgericht door de broers Grumbkow en de uit Wassenaar afkomstige kunstenares Nanny de Ruig. Met een zeskoppige band en daarnaast nog een drietal gastmuzikanten kwam het debuut “Hölderlins Traum” tot stand. De zeven nummers bevatten een prettige afwisseling, zowel in lengte als in sfeer en kennen als belangrijkste samenhang de folky inslag.
Waren Wir is een lekkere binnenkomer. Het heeft een dreigende sfeer, een pakkende zanglijn en een mooie muzikale interactie tussen dwarsfluit en Mellotron. Het nummer doet erg psychedelisch aan en is daardoor ook wel enigszins gedateerd. Datzelfde geldt ook voor Peter, een vrij traditionele folksong, met een strijdbare tekst. Ook hier weer een aardige zanglijn, waarbij de heldere stem van De Ruig goed uit de verf komt. (…)
Alle platen die Hoelderlin in de jaren ’70 gemaakt heeft, zijn de moeite waard, maar als liefhebber van zowel folk als progressieve rock steekt dit debuut er voor mij bovenuit.”
Wednesday, November 1, 2023 12:00 noon CET Brussels – 11 a.m. GMT London. Repeated: 16:00 & 20:00 hrs CET Brussels, 3 p.m. & 7 p.m. GMT London
Ends: 12 midnight CET Brussels, 11 p.m.  GMT London.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.